LGS Sonucları

TEOG soruları nasıl çözülmeli?



TEOG sınavı yarın yapılacak. TEOG sınavı öncesi uzmanlardan veli ve öğrencilere uyarılar geldi. TEOG sınavı en çok yapılan hataları ders ve konulara göre derledik. TEOG sonuçlarında başarı için dikkat edilmesi gerekenler...

TEOG sınavı öncesi en çok yapılan hatalar listesine bir göz altın.TEOG sonuçlarında başarı isteyen öğrenciler için ERA Kolejleri öğretmenleri son dakika ipuçlarını verdi.

GEÇMİŞ TEOG SORULARI VE CEVAPLARI TIKLA İNDİR!


TEOG’a girecek öğrenciler için ilk gün yapılacak olan Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine dair sınavlarda başarıyı yakalamak ipuçları. Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin gireceği 2016-2017 eğitim ve öğretim yılı TEOG 1. Basamak Sınavı sınavları bu yıl, yarın ve perşembe günü yapılacak. İlk günkü TEOG Sınavı’nda Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerinden sınava girilecek. Her dersten toplam 20’şer soru sorulacak ve her ders için öğrencilere 40’ar dakika süre verilecek. Sınavlar saat 9.00’da başlayıp 11.20’de sona erecek.

TEOG SINAVI İKİNCİ GÜN

İkinci gün oturumları ise sırasıyla Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil’den yapılacak. Yine ilk gün oturumunda olduğu gibi her ders için öğrencilere 20’şer soruyu 40’ar dakikada cevaplamaları istenecek.


TEOG TÜRKÇE SINAVI SORU VE KONULARI

İşte Türkçe Sınavı’nda başarı için dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar:
Türkçe dersinde sınav başarısını yükseltmenin yolu, dikkatli ve disiplinli olmaktır. Soruların iyi okunmasının yanı sıra okuma hızıyla anlamayı gerçekleştirmek gerekir. Bunu yapabilmek için öğrencinin kitap, gazete ve dergi okuma birikimi olmak zorundadır. Öğrenci en geç 6. sınıftan başlamak kaydıyla yoğun bir şekilde kitap okumaya yönlendirilmelidir. Öğrencinin öğretmen tarafından kitap okumaya teşvik edilmesi, öğrenciye paragraf, cümlede anlam, sözcükte anlam konularında yardımcı olacaktır. YineTEOG Sınavı öğrencileri, deyim ve atasözlerinin anlamlarını iyi yorumlamayı öğrenmelidir. Bunu sağlamak için 7. sınıfın sonunda bu konuda öğrenciler ile detaylı çalışmalar yapılmalıdır. Ayrıca öğrenciler okuyup anlamakta zorlandıkları bir sorunun üzerinde çok uzun süre kafa yormamalı, vakit kaybetmek yerine diğer soruya geçmelidir ve paragraf sorularında cevap olamayacak şıkların en kısa sürede elenmesi gerektiği de öğrenciye anlatılmalıdır. Eğer öğrenci zamanı planlı ve bilinçli bir şekilde kullanırsa başarı çıtası yükselecektir. Yine, dil bilgisi sorularında öğrencilere temel bilgilerin yerleştirilmesi çok önemlidir. 8. sınıfa gelmesine rağmen temel dil bilgisinde sorun yaşayan öğrencilere; özellikle değinilmeli, temel kurallar sık tekrar yapılarak öğretilmelidir.

TEOG TÜRKÇE SINAVI EN ÇOK YAPILAN HATALAR

Türkçe dersinde 8. sınıf öğrencilerinin en sık yaptığı hatalardan biri deyimler ve atasözlerinin anlamlarını bilmemeleridir. 7. sınıf konularından ek fiilin ya da çekimli fiilin iyi öğrenilmemiş olması çocukların fiilimsi konusunu iyi anlamamalarına neden olmaktadır. 6. sınıfta söz öbeklerini anlamamış bir öğrenci, cümlenin ögelerini ayırmakta zorlanmaktadır. Bu bakımdan 8. sınıf Türkçe soruları çözülürken tüm konuların üzerinden bir kere daha geçmek gerekir. Sayıların yazımı, büyük harflerin yazımı, yansıma sözcükler de öğrencilerin sıklıkla hata yaptığı konular arasında yer almaktadır.

Sınava girecek öğrencilerimizin sınav yaklaştıkça stresleri artmaktadır. Bu bakımdan sınava az bir süre kala çocuklara sınavın zorluk ya da kolaylık derecesiyle ilgili bir yorum yapılmamalıdır. Geçmiş yılların soruları çocuklara mutlaka çözdürülmelidir. Ayrıca MEB’in yayınladığı kazanım değerlendirme sınavlarının mutlaka çözülmesi gerekir. Sınavdan bir gün önce öğrencilere mutlaka gerekli belgeleri yanlarına almaları ısrarla söylenmelidir. Sınava başlamadan önce kodlamalara dikkat etmeleri gerektiği ve sınava kendilerine en çok güvendikleri alandan başlamaları gerektiği belirtilmelidir. Sınavda daima dikkatli olmaları gerektiği belirtilmeli ve sorulara karşı önyargılı olmamaları sağlanmalıdır. Bu hataların çözüme kavuşturulması için öğrenciyi merkeze alarak özverili çalışmalar yapmak, her öğrenci anlayana kadar bol soru çözümü ve konu tekrarı yapmak önemlidir.


TEOG MATEMATİK SINAVI NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

-Üslü Sayılar: Öğrenci konunun temelini çok iyi anlamalı. Örneğin 25=2.2.2.2.2=32 olduğunu kesin olarak bilmeli. Öğrenci sayıları birbiri cinsinden yazabilmeli. Verilen tüm sayıları asal sayılar cinsinden yazması konusunda güçlendirilmeli. Örneğin 64=26 şeklinde yazabilmeli. Ondalıklı sayıları rasyonel hale getirebilmeli. Bilimsel gösterimin sıfır ile başlamayacağını ve tek basamakla yazılacağını bilmeli.

-Köklü Sayılar: Öğrenci tam kare sayıları ezberlemeli. Tam kare sayılara ne kadar hakim olursa o kadar kolay bir şekilde hem kök içine alma, hem de kökten çıkarma yapabilir. Ayrıca toplama ve çıkarma işleminin köklü sayılarda nasıl olacağı detaylı bir şekilde anlatılmalı. Çarpma ve bölme işleminin bize ne kadar kolaylıklar sağladığının üzerinde durulmalı çünkü öğrenci bu işlemleri rahat yaparsa kökleri birleştirebilir ve sadeleştirmeleri kolayca yapabilir.

-Gerçek Sayılar: Öğrenci özellikle irrasyonel sayıları öğrenmeli. Geri kalan sayılar rasyonel olduğu için tamamının reel sayı olduğunu hemen anlar. Ayrıca bu sınava girecek öğrenciler, düzenli devreden sayının nasıl rasyonel hale getirileceğini bilmelidir.

-Sayı Örüntüleri: Öğrenci özel örüntüleri ayrıca bilmeli. Bunun üzerine aritmetik ve geometrik dizilerin temelini öğrenir. Bunu anladığı zaman formülleri ezberleyemese bile şıklar üzerinden öğrenci bu konunun tüm sorularını çözebilir. Bu konu için özellikle şıklar üzerinden nasıl düşünmesi gerektiği öğretilmelidir.

-Özdeşlikler: Öğrenci temel özdeşlikleri öğrenmelidir. Denklem ile özdeşlik arasında farkı kavradığı zaman şıklardan doğru cevaba ulaşabilir. Bu yüzden bu konuda öğrencinin soru şıklarının nasıl değerlendirmesi gerektiği anlatılmalı. Öğrencilere cebirsel ifadelerde parantezler arasında çarpma işlemi anlatılmalı. Eğer öğrenci 7. sınıfta öğrendiği bilgileri unutmuş ise bu konularda zorlanabilir. Dolayısıyla önem verilmesi gereken bir konudur.

TEOG MATEMATİK SINAVI 2015 EN ÇOK YAPILAN HATALAR

Üslü Sayılar:

-Öğrenci üssü aynı olmadığı halde tabanları çarpmaya çalışıyor. Hatta üslerini de toplayıp yazmaya çalışıyor.
-Ondalıklı kesirleri açmak ile negatif kuvveti karıştırabiliyor. Örneğin 9-1= 9/10 şekilde yazıyor.
-Negatif üssün sayıyı negatif yapacağını düşünebiliyor.
-Tam sayılarda toplama, çıkarma işleminde hata yapıyorlar.
-Bir sayıyı negatif üslü bir sayıya bölerken hata yapıyorlar.
-Bilimsel gösterimi doğru yapamıyorlar.
-Kimi öğrenciler, negatif kuvvet ile rasyonel hale gelen sayıları karşılaştıramıyor.
-Ondalıklı sayının kuvvetini alırken negatif kuvvet işin içine girince öğrenci sadeleştirme yapmadığı için doğru cevaba ulaşsabile doğru şıkkı bulamıyor.


Köklü Sayılar:

-Öğrenci verilen tüm sayıları kökten çıkarma eğiliminde oluyor ama karşılaştırma yapmak için kök içine alması gerekiyor, bunu uygulayamıyor. Bu yüzden köklü sayılarda karşılaştırmada sorun yaşıyorlar.

-Köklü sayılarda toplama ve çıkarma işlemini doğru yapamıyorlar.

-İç içe kökler arasında toplama- çıkarma işlemi verildiğinde öğrenci hepsini aynı anda kökten çıkarmaya çalışıyor. Sırayla kökten çıkarması gerektiğini düşünemiyor.

-Köklü sayılar rasyonel verildiğinde kökten çıkardıktan sonra ters çevirip çarpmıyor.

Gerçek Sayılar:

-Tam kare sayıların kökten çıkacağını düşünemediği için rasyonel olacağını bilemiyor.

Sayı Örüntüleri:

-Aritmetik ve geometrik diziyi ayırt edemiyor.

Sınava Girecek Öğrenciler İçin Tüyolar:

-Öğrenci kesinlikle tam kare sayıları ezberlemeli.

-Üslü sayılarda hiçbir şey yapamadığı an verilen tüm üslü sayıları çarpım şeklinde yazarak sadeleştirmeleri yapmalı.

-Sorunun çözümüne dair hiçbir şey yapamıyorsa verilen dört şık arasından en farklı olanı bulmalı ve onu işaretlemeli. Soru çözümlerinde öğrencinin farklı şıkkı nasıl bulduğu da anlatılmalı.

-Geçen yıllarda çıkmış TEOG sorularının hepsi çözülmelidir. Çünkü genellikle benzer sorular sorulmaktadır. Öğrenciler çıkan sorular üzerinden özgüvenlerini yenilemeli, soruların çok da zor olmadığını bilmelidir.

TEOG SINAVI DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ

TEOG 1. Basamak sınavında Din Kültürü dersi sınav konusu,”Kaza ve Kader “ ünitesi olacaktır. Konuların öğrenilmesi ve öğrenilenlerin kalıcı olması adına görsel, işitsel materyallerin kullanılması verimliliği artırıp başarıyı pekiştirmektedir. Yapılan deneme sınavlarının analiz edilmesi ile ortaya çıkan hata ve eksikliklerin tespiti sonucunda telafilerinin yapılması başarının yükselmesine etki edecektir.

Sınavda en çok hata yapılan konulara bakacak olursak, öğrenciler ayet ve hadislerle ilgili sorularda verilenlere göre çıkarım yapmaya dikkat etmelidir. Metne, ayet veya hadislerde olan doğruları esas kabul ederek yaklaşmaları yerinde olur. Soruları dikkatli okumak ve doğru anlamak gerekmektedir. Soru köklerine dikkat edilmeli, olumsuz ya da olumlu soru kökü dikkate alınmalıdır.

“Bilen öğrenci için zor soru yoktur” prensibiyle düşünürsek, öğrencinin konuyu bilmesi ve bildiğini teste aktarabilmesi başarıyı getirecektir. Soruyu tam okumadan cevaplamamak çok önemlidir. Din Kültürü sınavında, soruyu bildiğimizi düşünerek tam okumadan yanıtlama hatası sıkça görülmektedir. Soruda yapılan küçük değişiklikler, olumsuzluk ekleri gibi sorunun anlamını tam olarak değiştirebilecek detaylara dikkat etmek gerekir. Cevaplar mutlaka gözden geçirilmelidir. Öğrenci yapamadığı soruda takılmamalı, bildikleriyle devam etmelidir. Bu da zamanı doğru kullanmanın önemini bir kez daha ortaya koyar. Her derste olduğu gibi, kodlama hatası yapmamaya dikkat etmelidir. Uzun paragraflı sorularda önce soruyu okuyup, bizden ne istendiğini kavramak, sonra paragrafı okumak zaman kazandıracaktır.