LGS Sonucları

8.sınıf LGS sınavına nasıl çalışılır?



Sınava nasıl çalışacağını merak eden öğrenciler, TEOG yerine gelen lise sınav sistemiyle birlikte çalışma sistemlerine nasıl şekil vermeli?

TEOG yerine gelen yeni sınav sistemi öğrenciler, veliler ve eğitimciler tarafından sorgulanmaya başlandı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'ın açıkladığı TEOG yerine gelen yeni sınav sistemi, liselere geçişte öğrencilerin karşılaşacağı sistem hakkında bilgilendirme sağladı.

YENİ SINAV SİSTEMİNDE NASIL ÇALIŞILMALI?

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kalktı. Yeni uygulamaya göre artık öğrenciler sınava girmek zorunda değil. Ancak Galatasaray, İstanbul Erkek gibi köklü okulları ve sınavla öğrenci alan kolejleri hedefleyenler için Milli Eğitim Bakanlığı merkezi sınav yapacak. Bu sınavda 60 soru sorulacak. Derslerin dağılımı ve hangi sınıf düzeyinden kaç sorunun sorulacağı henüz belli olmasa da TEOG kapsamında sadece ortaokul son sınıf müfredatından soru gelirken öğrenciler bu sene 6 ve 7’nci sınıf konularından sorumlu. Haziran’da yapılması planlanan bu sınav için uzmanlar ise öğrencilere, “Son sınıf ağırlıklı çalışın” uyarısında bulunuyor. İşte köklü okulları hedefleyen öğrencilere yeni sınav sisteminde çalışma yöntemleri için uzman önerileri:

MORALLERİ BOZMAYIN

Şu an belirsizlik kötü bir durum yaratsa da adaylar morallerini bozmadan çalışmaya devam etmeli. Öğrenciler 6, 7 ve 8’inci sınıfın kazanımlarını önlerine koymalı ve çalışırken 6, 7 ve 8’inci sınıfta birbiriyle bağlantılı olan konulara ağırlık vermeli. Matematikte üslü sayılarda toplama çıkarma, bölme; Türkçe’de fiil ve fiilimsi; fen bilgisinde üreme, büyüme gelişme gibi. Çünkü bunlar tek bir sınıfta verilmiyor. Bütün sınıf düzeyleriyle bağlantılı. 8’inci sınıf ağırlıklı çalışmalılar. Yani öncelik son sınıf olmalı. Diğerlerine da bakmalılar. Adaylar geçmiş yıllardaki soruları çözsünler. TEOG soruları dışında eski yani SBS (Seviye Belirleme Sınavı) ve OKS’de (Ortaöğretim Kurumları Sınavı) çıkmış sorulara da bakılabilir. Özellikle iddialı olanlar onları da incelemeli. Kazanım eksenli çalışsınlar. Gereksiz bilgilerin yer aldığı kazanımların dışına çıkan kaynaklara yönelmesinler. Bakanlığın açıklayacağı örnek soruları takip etsinler. Çalışmalara sıkı bir şekilde devam etsinler. Morallerini bozmadan her aday için bu durumun geçerli olduğunu düşüp son sınıf ağırlıklı çalışsınlar.

DÜZENLİ VE PROGRAMLI ÇALIŞIN

Yeni sınavda Türkçe ve matematikten öğrencilerin bütün sınıf düzeyinde bilgileri ölçülecek. Bu dersler için 6, 7 ve 8’inci sınıf gibi bir ayrım yapmak doğru değil. Örneğin matematik dersinde sayılar gibi konulara alt sınıflardan itibaren çalışmak gerekiyor. Öğrenciler fen dersi için de hem yeni konuları hem bunların eski bağlantılarını tekrar etsinler. Örneğin vücudumuz konusunu 8’inci sınıfta işlendiğinde 6 ve 7’nci sınıf kitaplarına da baksınlar. Sosyal bilgilerde netlik olmadığı için şu an 8’inci sınıfa yoğunlaşsınlar. Yabancı dilin de ne olacağı belirsiz. Test çözmeyi bırakmasınlar. İnkılap tarihi ve Atatürkçülük ile din kültürü ve ahlak bilgisi dersi için de özellikle son sınıf müfredatına çalışsınlar. Bu sınav TEOG’dan farklı olacak. Adaylar seviye üstü zorlarla karşılaşacaklar. Yeni sınav sisteminde bir soruyla öğrencinin üç konuyu bilip bilmediği ölçülecek. Bu nedenle öğrenciler düzenli ve programlı çalışmalı. Sürelerini etkin kullanarak testlerini de çözmeli.

EKSİKLERİNİZİ BELİRLEYİN VE TEKRAR EDİN

Bir aydır belirsizlik yaşanıyor. Adaylar sadece 8’inci sınıf için çalışıyordu. Şimdi 6 ve 7’nci sınıf da devreye girdiğinde öğrenciler nasıl çalışacağını bilmiyor. Bakanlık hangi dersten kaç soru soracağını en kısa sürede açıklamalı. Sınava girecek 8’inci sınıf öğrencileri, 6 ve 7’nci sınıfın müfredatındaki hangi konularda bilgileri az, eksikleri varsa o konuya ağırlık vererek çalışsınlar. Soru sayısı az olacağı için bir soru yüzünden binlerce öğrenci istediği okula gidemeyebilir. Sorular kolay bile olsa 6 ve 7’den soru çıktığında adayların bu konuları bilmesi gerekecek. Sınava girecekler alt sınıflardaki konularda önce eksikliklerini belirlemeli. Sonra onları tekrar etmeli. Bütün sınıf düzeyinde bütün derslere bakmalılar. Öncelikle matematik ve Türkçe’ye çalışsınlar.


TEOG YERİNE GELEN YENİ SINAV SİSTEMİNİN DETAYLARI NELERDİR?

MİLLİ Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin kaldırılmasının ardından binlerce velinin heyecanla beklediği yeni liseye giriş sistemini 10 Kasım Cuma günü katıldığı AA Editör Masası programında açıkladı. Yılmaz’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

KOLAY SİSTEM: Çocuğu 6. sınıftan itibaren sınava hazırlayan değil de stresi azaltan, kolay bir sistem getirdik. Eğitim bölgesi ve sınavsız mahalli yerleştirme sistemini geliştirdik. Öğrencimiz adresine en yakın okula yerleştirilecek.

5 TERCİH HAKKI: Evlatlarımız 5 tercihte bulunacak. Her okul türüne göre seçim yapabilecek. Hiçbir öğrencimizi istemediği okul türüne yerleştirmeyeceğiz. 8’inci sınıfta 1 milyon 200 bin öğrencimiz var. Yeni sistemle bütün veliler, çocuklarını ortaokula yerleştirirken evlatlarının hangi liseye gidebileceğini de bilecek. Ortaokulla lise arasında bir bağ kuruyoruz. Sınav baskısı kalkacak. Bu, yüzde 90’ın üzerindeki öğrenciler için.

OKUL BAŞARI PUANI ESAS: Diyelim ki bir okula 100 öğrenci talebi var, orada da okul başarı puanını esas alacağız. Okul başarı puanı esas alınarak liseye yerleştirme yapılacak.

KÖKLÜ LİSELER SINAVLA ALACAK: Yüzde 92’ye kimse bakmıyor. Herkes geri kalan yüzde 8 ne olacak diyor? Ülke genelinde belirlediğimiz farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okullarımıza sadece isteyen 8’inci sınıf öğrencilerinin girebileceği bir sınav hazırladık. 600 gibi bir okuldan bahsediyoruz. Fen, sosyal bilimler, proje liseleri bunun içine giriyor. Mayıs gibi bu liselerin ismini ve sayısını açıklayacağız.

ÖRNEK SORULAR: Sınava girmek isteğe bağlı. Velilerimiz ister çocuklarını bu sınava yönlendirir, isterse yönlendirmez. Sınav mecburiyeti ortadan kalktı. Artvin’deki de Hakkâri’deki de isterse Ankara Fen Lisesi’ne girebilecek. Bütün sorular bakanlığımızca, merkezden hazırlanacak. Öğrenciler bulunduğu illerde, kendi okulunda, sınıfında sınava girecek. Haziranda, okullar kapanmadan bir hafta önce yapacağız bu sınavı. Sonuçları da haziranda ilan edeceğiz. Çoktan seçmeli soruların yer aldığı, sözel ve sayısal olmak üzere iki bölüm ve tek oturumdan oluşacak. Temel dersleri içerecek, toplam 60 sorudan oluşacak, 90 dakikalık bir süre var. Örnek sorularımızı yayınlayacağız.

ÖZEL OKULLARA SINAV HAKKI: Özel okullar isterlerse, sınav yapabilirler. Yapacaklar. İsterlerse bizim sonucumuzu da alabilirler.”

TERCİH DIŞI BİR OKULA GÖNDERMEYECEĞİZ

“EĞİTİM bölgeleri sisteminin nasıl oluşturulduğu ortaya çıktığında vatandaşımızın istenilmeyen okul türüne yerleştirilme gibi bir kaygısının olmayacağı da anlaşılacak. Velinin tercihi dışında öğrencimizi herhangi bir okula göndermeyeceğiz. Eğitim bölgelerini o şekilde oluşturacağız ki, velimizin istediği meslek, Anadolu, imam hatip lisesi de içinde olsun.

FARKLI AKADEMİK DÜZEYLER:

Farklı akademik düzeylerde, farklı bilgi ve birikimdeki öğrenciler bir araya gelecek. Akademik çeşitlilik okulun bilgi ve akademik düzeyini yükseltecek. Öğretmenimiz alttakine göre değil, üstekine göre onları hazırlayacak. Esas gayemiz sınavsız liselere geçişi sağlayabilmek. Bunun için bütün liselerimizi fen, sosyal bilimler ve proje okullar ayarına çıkarmamız lazım.

TEOG’LA YERLEŞENLER GEÇİŞ YAPAMAYACAK:

Bundan sonraki kayıt alacağımız öğrenciler için taban puanı kalkmıştır. Adrese en yakın okula kaydını yapacağız. TEOG puanıyla girmiş öğrencinin değişiklik yapmasına izin vermeyeceğiz. Danıştay’ın bir kararı var; bir öğrencinin taban puanının üstündeki okula kaydedilemeyeceğiyle ilgili.

ADRES TAŞIMAYA KARŞI ÖNLEM:

(Diyelim ki, İstanbul’da çok iyi lise var, bunun yanına taşınacağım. O zaman bu okula girebilecek miyim?) Okulda kontenjan varsa girersiniz. Ancak herkesin sizin gibi o siteden ev alacak durumu yoktur. Ancak saydığımız 600’e yakın lise zaten sınavla alacak. İstanbul Lisesi’ne girebilmenin şartı sınavda başarılı olmak. Kazanamazsa adrese dayalı sisteme bağlı olarak kendi evine yakın 5 okulu daha tercih etmesini isteyeceğiz. 1 milyon 200 bin öğrencimizi daha az stresli bir sistemle liseye yerleştireceğiz. (Adres taşıma gibi uygulamalar için) Bunlara karşı bir çözüm bulabilmek mümkün. Kontrol mekanizmaları var.

GÖRÜŞLERE AÇIĞIZ:

Herkesin görüşüne açığız. MEB’in internet sitesi, Twitter’ı, mail’i var. ismetyilmaz@meb.gov.tr’ye de yazabilirler.”

ÖZEL OKULLAR SINAV İÇİN KARARINI VERDİ

İstanbul’da sınavla öğrenci alan ve aralarında yabancı özel liselerin de olduğu 50 okul Türkiye Özel Okullar Derneği bünyesinde bugün sabah toplantı yaptı. Toplantı sonrasında dernek tarafından yapılan açıklamaya göre, özel okullar tüm öğrencilerin girebileceği ve haziran ayında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılacak sınavın sonuçlarına göre öğrenci kabul edecek.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TÜRKÇE’YE NASIL ÇALIŞILIR?

Türkçe dersine ilişkin ipuçlarına göre, derse çalışılırken dilbilgisinde ayrıntılı konu anlatımlı kitapların kullanılması, not çıkarılmasının alışkanlık haline getirilmesi ve bu notların sürekli yanında bulundurulması gerektiği vurgulandı.

Türkçe dersinde başarılı olmanın ipuçlarında şu noktalara dikkat çekildi:

*Fiilimsiler konusuna çalışılırken sadece fiilimsi eklerini ezberlemekle konuyu kavrayamayız, önemli olan fiilimsi eklerin anlamsal olarak ne ifade ettiğini bilmektir. Fiilimsi eklerini ezberlemeden anlamsal olarak ne ifade ettiğini anlayınız.

*Fiilde çatı konusunu daha rahat anlayabilmeniz için cümlenin ögeleri, fiiller ve ekler konuları iyi bilinmelidir. Çünkü fiilde çatı konusuyla sorularda, ilk olarak cümledeki yüklem bulunmakta, daha sonra bu yüklemin fiil olup olmadığı tespit edilmekte, yüklemin fiil olduğu anlaşıldıktan sonra bu eylemin cümledeki özne ve nesne ile olan ilişkisi incelenmekte, bunu incelerken de ayrıca fiilin içinde bulunan bazı ekler de göz önünde bulundurulmaktadır.

*Paragraflarla ilgili sorular çözülürken önce soru okunup sonrasında paragraf okunmalıdır. Böylelikle paragraf okunurken sorunun cevabı taranıp zamandan kazanılmış olur.

*Cümlenin ögeleri, cümle yapısı, anlatım bozuklukları gibi konularda kitap okuma alışkanlığı süreklilik kazanmalıdır. çünkü doğru cümle yapılarını göre göre yanlış olan cümle farkına varılmadan hissedilmiş olur

*Konu tekrarları yaparken her konu bitiminde çıkardığınız sorularla kendinizi kontrol edip konuyu anlayıp anlamadığınızla ilgili çok net bilgi sahibi olabilirsiniz .

MATEMATİK SORULARI TEOG’DA NASIL ÇÖZÜLÜR?

Matematik dersinin sayısal düşünmeyi ve işlem yapabilme yeteneğini gerektiren bir ders olduğu ve ezbere dayalı olarak kavranmasının mümkün olmadığına dikkat çekilen kitapçıkta, dersin mutlaka ders ortamında dinlenirken kavranmaya çalışılması, dersin dinlenirken ve çalışılırken de mutlaka not tutulması, bakarak değil yazarak çalışılması gereken bir ders olduğunun unutulmaması önerisi yer aldı. Derse ilişkin ipuçları şöyle:

*Test yöntemi ile ezber yöntemler yerine konunun mantığı çözülmelidir.

*Formüllerini bildiğinizi düşündüğünüz ama soru çözerken hatalarınızın çıktığı konuları tekrar etmelisiniz.

*Geçmiş sınav soruları mutlaka çözülüp değerlendirilmelidir.

*Soru köklerindeki verilerin tümünü okumalısınız. Soruda parantez içindeki ifadelere dikkat etmelisiniz.

*Kareköklü sayılarda daha hızlı ve pratik olmak için 1'den 20'ye kadar olan sayıların karelerini öğrenmelisiniz. Bu işlemler tam kare ve tam kare olmayan işlemlerde işinize yarayacaktır.

*2. ortak sınavlarda konuların daha yoğun olması sebebiyle 7. sınıfın bazı konuları (rasyonel sayılar da işlemler, cebirsel ifadelerde işlemler, denklemler, silindir, koordinat sistemi) mutlaka tekrar edilmelidir.

*Konu tekrarları yaparken her konu bitiminde çıkardığınız sorularla kendinizi kontrol edip konuyu anlayıp anlamadığınızla ilgili çok net bilgi sahibi olabilirsiniz.

FEN VE TEKNOLOJİ DERSİNE NASIL ÇALIŞILIR?

Fen ve teknoloji dersinin en iyi derste öğrenileceğine vurgu yapılan kitapçıkta, şu ipuçlarına yer verildi:

*Mitoz ve mayoz bölünmeyle ilgili soruları çözebilmek için bölünmenin aşamalarını bilmek gerekir. Bunun için de bu aşamalar pekiştirilene kadar çizim yapmalı, eğer görsel zekaya sahip iseniz animasyonlar daha etkili olacaktır. Sorularda da hata yapmamak için şekiller çok dikkatli incelenmelidir.

*Grafik ya da tablo sorularda öğrendiğiniz bilgilerle bağlantı kurmanız önemlidir.

*Paragraf sorularında genellikle seçeneklerde verilenlerin tamamı doğru ifade olur. Ancak orada sadece paragrafta anlatılan bilgiye göre sorunun cevabı aranmalıdır.

*Tablo sorularında önce soru okunmalıdır.

*Eşleştirme sorularında mutlaka eşleşen ifadeler yanlarına yazılmalı ve seçenek belirlenirken hata yapılmamalıdır.

*Konular öğrenilirken bütün içinde düşünülmelidir. Örneğin mitoz ve mayoz bölünmenin kavranabilmesi için DNA'nın özelliklerini, eşlenmesini, kalıtımı, eşeyli üremeyi iyi bilmeniz gerekir. Aksi durumda bilgiler yerine oturmayacak ve kısa sürede unutulacaktır.

İNGİLİZCE SINAVI İPUÇLARI

Yabancı dil öğrenilmesi için Türkçe'nin dil bilgisi yapısının iyi bilinmesini önemine işaret edilen kitapçıkta, öğrenilen kelimelerin günlük hayatta kullanılması, sınavda bilinmeyen bir kelimeyle karşılaşıldığında, bilinen bir kelime ile benzerliği olup olmadığına bakılması ve cümlenin bütününden anlamın çıkarılmaya çalışılması önerisi yer aldı. İngilizce dersinde başarı için ipuçları ise şöyle:

*"Why", "who", which, "how" gibi soru sözcüklerine dikkat edin. Bu sözcükler paragraf, diyalog ve tablo sorularında karşımıza çıktığı için çok önemlidir. Kullanılan soru kalıbının anlamına uygun cevaba yönelin.

*Soruların çoğunluğu okuduğunu anlama şeklinde olduğu için kelime bilginizi genişletin.

*Kişisel özellikleri anlatan kelimeleri öğrenirken kişinin güçlü ve zayıf yönlerini anlatan kelimeler şeklinde gruplandırarak çalışın.

*Paragraf ve hikayeyi okumadan önce soruları okuyarak parça hakkında genel bir bilgi edinin.

*Birçok soru diyalog şeklinde sorulmaktadır. Diyalogda sorulan şaşırma, onaylama, üzülme gibi ifadeleri iyi bildiğiniz zaman soruda genel olarak ne demek istediğini anlarsınız.

İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ NASIL ÇALIŞILIR?

Bu derse çalışılırken altını çizerek ve kendine has notlar tutarak çalışılmasını önemine vurgu yapılan kitapçıkta, derse ilişkin şu ipuçlarına yer verildi:

*Amasya Genelgesi'ne çalışırken Kurtuluş Savaşı'nın amacını, gerekçesini ve yöntemini belirten maddeleri kaçırma ve değerlendirebilirsin.

*"Milli egemenlik" vurgusunun yapıldığı konuları kaçırma! Mesela, Erzurum Kongresi'nde milli egemenlik vurgusu yapan maddeler nelerdir?

*Sivas Kongresi'nde cemiyetlerin birleştirilmesinin amacı nedir? Bilgilerini gözden geçirebilirsin.

*Kendine has bir tarih şeridi oluşturup ve mütarekeleri, kongreleri buna yerleştirebilirsin.

*Sınava çalışırken sebep-sonuç ilişkisine bakabilir. "Ne", "neden" sorularını sorup ve cevap arayabilirsin.

*Antlaşmalara çalışırken "Niçin bir araya gelindi?", "Madde ne için oluşturuldu?" ve "Amaç ne idi?" sorularını kullanabilirsin.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİNE NASIL ÇALIŞILIR?

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin yapısı gereği çok fazla soyut bilgi, kavram ve ilke içerdiğine, bu nedenle ezberlenirse unutulabileceğine dikkat çekilen kitapçıkta, konuları çalışılırken bilinmeyen kelimelerin çıkarılması, akılda kalınanların not edilmesi, maddeler halinde notlar tutulması tavsiyelerine yer verildi. Başarı için de şu ipuçları kitapçıkta yer aldı:

*Bütün ünitelere ait kavramları formüle ederek öğrenebilirsiniz. Kader: ölçü, yasa, kanun/ Tevekkül: çalışma/tedbir + dua/Allah'a güvenme/ Külli irade: Allah'ın sonsuz olan iradesi/ Cüz'i irade: İmanın sınırlı olan iradesi/İrade: Tercih edebilme gücü dileme ve dilediğini yapabilme, karar verebilme gücü.

*Şema hazırlayabilir ve olabildiğince fazla örnek bulabilirsiniz.

*Bilinmesi gereken ilgili kavramların listelenmesi, yanına kısaca notlar alınmalı.

*Kavramlar çalışılırken kalıcı olması için benzeşim kurulmalı.

LGS