LGS Sonucları

LGS Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu Yayımlandı mı?



LGS'de zorunlu tercih şartı düşüyor mu? MEB zorunlu 5 tercih şartını 2'ye indirmeye hazırlanıyor.Çember sistemi"yle öğrencilere Anadolu, imam hatip ve meslek liselerinden oluşan dokuz seçenek sunacak bakanlık, zorunlu beş tercih şartını ikiye indirmeye hazırlanıyor.

Bir milyondan fazla öğrenciyi liselere "mahalli" sistemle yerleştirmeye hazırlanan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), tercih sayısı zorunluluğunda geri adım attı. "Çember sistemi" ile öğrencilere Anadolu, imam hatip ve meslek liselerinden oluşan dokuz seçenek sunacak bakanlık, zorunlu beş tercih şartını ikiye indirmeye hazırlanıyor. Liseye girişte merkezi sınava 53 gün kala sadece "nitelikli" okul listesini yayımlayan MEB, tercih sisteminin nasıl olacağını açıklamadı. Bakanlık 1.2 milyon 8. sınıf öğrencisinden sadece 126 bin 510'u için "nitelikli okul" kontenjanı belirlerken, gözler geri kalan 1 milyon öğrencinin liselere nasıl yerleştirileceğine döndü. MEB, tercih ve yerleştirme esaslarının, "2018 yılı Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu"nda yer alacağını duyurdu.

Özel liseler de merkezi sınavla öğrenci alacak

Türkiye Özel Okullar Derneği yetkililerinden alınan bilgiye göre dernek üyesi özel okullar, geçen yıllarda olduğu gibi Milli Eğitim Bakanlığı'nın yapacağı sınavın sonuçlarını kullanarak yerleştirme yapacak. Dernek tarafından 18 Nisan'da İstanbul'da merkezi sınav sonuçlarının özel liselerde öğrenci alımında kullanılmasına ilişkin konuların ele alınacağı bir toplantı düzenlenecek. Toplantıya, aralarında yabancı özel okullar ve köklü Türk kolejlerinin de bulunduğu dernek üyesi yaklaşık 300 özel okul yöneticisi davet edildi. Toplantıda, 9 okul temsilcisinin katılımıyla, "Sınavla Öğrenci Alan Özel Okullar Komisyonu" kurulacak. Komisyon, toplantıya katılacak özel liselerin kayıt takvimini ve merkezi sınavla öğrenci alımına ilişkin uygulama usullerini hazırlayacak ve Milli Eğitim Bakanlığı'na sunacak. Bakanlık yetkilileriyle yapılacak görüşmenin ardından özel okulların kayıt takvimi ve kayıt kılavuzu kamuoyuna açıklanacak. Özel okulların mevzuata göre kendi sınavlarını yaparak bunun sonucuna göre öğrenci kaydetme hakkı da bulunuyor.

Yakınlık kriteri

Yeni sisteme göre merkezi sınava katılmayan ya da sınavı kazanamayan öğrenciler, mahalli yerleştirme ile evlerine en yakın liselere tercihlerine göre yerleştirilecek. Yerel yerleştirme, okulların bulundukları yerler, kontenjan, tür, okulların pansiyon durumu ile öğrencilerin ikamet adresleri, tercihleri, okul başarı puanları ve devam-devamsızlık gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılacak.

3 tür, 9 tercih

Bakanlık yetkilileri yerel yerleştirmede, "çember sistemi" kullanılacağını belirtti. Bu sistemde oluşturulacak eğitim bölgeleri içerisinde çocuklara ikametgah adreslerinden giderek uzaklaşacak üç kademe halinde lise tercihleri sunacağı aktarıldı. Her çemberde her okul türünden en az bir okulun yer alacağı, öğrenci ve velilere üç Anadolu, üç imam hatip ve üç tane de meslek lisesi olmak üzere dokuz lise seçme şansı verileceği açıklandı. Sendikalar ve eğitim uzmanları kesinleşmeyen sisteme yönelik Anadolu, imam hatip ve meslek liselerinin sayısal ve coğrafi dağılımlarının dengesizliği, birçok il ve ilçede Anadolu lisesinin olmaması konularında MEB'e sert eleştiriler yöneltti.

Bakanlığın ise aylardır süren tartışmalar ve yerleştirme sisteminde doğabilecek büyük sorunlara karşı geri adım atmaya hazırlandığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre bakanlık, beş tercih zorunluluğunu esneterek ikiye düşürecek. Öğrenciler, MEB'in sunduğu okullar arasından en az iki, en fazla beşini tercih edebilecek.
LGS