LGS Sonucları

TEOG Nedir?



Ülkemizde liseye giriş sınavları için yapılan LGS,OKS ve SBS'den sonra isim değiştirerek TEOG yani,Temel eğitimden ortaöğretime geçiş sistemi şeklinde ilk olarak 2013-2014 eğitim-öğretim yılında uygulanmaya başlanan bir sınavdır.TEOG sınavı sadece isim olarak değişmemiş uygulama sistemi ve daha pek çok değişiklik ile faklı bir sınav şekli olarak dikkat çekmektedir.

Peki TEOG Hangi Yenilikleri Beraberinde Getirdi?

• TEOG sınavı tam karşılığı ile Milli Eğitim Bakanlığının Türkiye genelinde yaptığı ortak yazılı sınavı. Altı ayrı dersten 1. Ve 2. Dönem olmak üzere iki aşamalı olarak uygulanıyor. Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ve İngilizce dersleri için 2. sınavlar, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ve Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi dersleri için 1. sınavlar ortak yapılıyor. İki gün gerçekleşen sınavlarda öğrencilere her ders için 40 dakika süre veriliyor ve 20 çoktan seçmeli soru soruluyor.

• Yine diğer sınav sistemlerinden farklı olarak 3 yanlış 1 doğruyu götürmüyor. Öğrenci yaptığı her doğru soru için 5 puan alıyor. Ve toplam puanı yazılı notu olarak e-okul sistemine bakanlıkça işleniyor. Örneğin; öğrenci Türkçe dersinden 17 doğru 3 yanlış yapmışsa bunun karşılığı 85 puan olarak e-okula işleniyor. Yaptığı yanlışların puanına etkisi olmuyor.

• Yerleştirme puanı da farklı hesaplanıyor. İlk önce öğrencinin girdiği TEOG sınavlarının ağırlıklı ortalaması alınıyor. Daha sonra da 5-6-7-8. sınıf yıl sonu not ortalamalarının ağırlıklı ortalaması alınıyor. (Önemli Not: 2015-2016 ve 2016 -2017 için 6-7-8. Sınıf yıl sonu not ortalamaları hesaplanacak. Çünkü 4+4+4 sistemiyle beraber 5. sınıf yeni ortaokul oldu. Bu iki yılda mezun olacak öğrenciler 5. sınıfı ilkokul olarak okudular.)

• 1. TEOG ve 2. TEOG sınavlarından aldığın notun ortalaması %70 ve okul başarı puanının ortalaması % 30 etki ediyor. Bu ortalamalar alındıktan sonra öğrencinin yerleştirme puanı ortaya çıkıyor.

• TEOG sisteminde ileriki yıllarda bu yapılan ortak sınavlar sadece 8. Sınıfta değil, 5-6 ve 7. sınıflarda da yapılacak. Altı ders yerine de Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji ve İngilizce derslerinden sınav yapılacak.

• Bu sınav sistemin getirdiği en büyük değişiklik de bu. Öğrenciler istedikleri liseye girmek için sadece girdikleri sınavlardan değil ortaokul hayatları boyunca gördükleri tüm derslerden sorumlu olacak ve değerlendirilecekler.