8’inci sınıfların liseye giriş maratonunun ilk aşaması olan 23-24 Kasım 2016'daki sınav hem iyi bir okulun, hem de iyi bir geleceğin anahtarı olacak. En küçük bir hata ise birkaç bin sıra aşağıya düşürebilir.
TEOG sınavları ne zaman?MEB'in yayınladığı TEOG 2016-2017 kılavuza göre, birinci dönem ortak sınavlar Kasım'da mazeret sınavları Aralık'ta, ikinci dönem ortak sınavları ise Nisan'da, mazeret sınavları da Mayıs'ta gerçekleştirilecek.
Uzmanlara göre sınav başarısı, kendini tanımak, emek vermek ve bunun sonucunda “Hak ettiğim başarıyı elde edeceğim” demekle ilgili. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavlarına sayılı gün kala test esnasına yapılması ve yapılmaması gerekenler şu şekilde sıralayabiliriz.
Okuyup anlamıyorsanHer bir ders için 20 soru soruluyor ve her derse 40 dakika süre veriliyor. Ayrıca dersler arasında öğrenciler 30 dakika dinlenebiliyor.
Her bir sorunun çözümüne 2 dakika düşüyor. Bu süre oldukça yeterli. Öğrenci kolay bir testle karşılaştığında sınavını erken bitirip hemen çıkma isteği duyabiliyor. Bu istek de ister istemez konsantrasyon kaybına yol açıyor. Burada yapılması gereken, ne olursa olsun 40 dakikalık süreyi sonuna kadar kullanmak.
Ayrıca her bir dersi kendi içinde değerlendirmek gerekiyor. Geçen yıl Türkçe testi çok kolay olduğu için öğrenciler arkasından gelen matematik testinin de kolay olacağını düşünmüşler, ancak en zorlandıkları matematik testi olmuştu. Dolayısıyla konsantrasyon kaybına uğramamak için öğrencilerin adım adım ilerlemeleri ve her testi ayrı düşünmeleri önemli.
Öğrenciler sınav anında bir soruyu iki kez okuyor ve anlamıyorsa o anda konsantrasyon kaybı yaşadıklarını düşünmeliler. Burada yapılacak en iyi şey, öğrencinin okumayı bırakıp bir-iki dakika gözlerini dinlendirmesi, derin nefes alıp sonra tekrar sınavına dönmesi.
Eski işlemde ısrar etmeyinAdayların en fazla yaptığı hataların başında işlemler geliyor. Çözemediği soruya geri döndüğünde eski yaptığı işlem üzerinden soruyu çözüp yaptığı hatayı göremiyor.
Özellikle grafik veya tablo sorularında üstte verilen bilgiyi okumadan soruyu çözmeye çalışmak da yapılan hatalar arasında yer alıyor. Bilginin yorumlandığı sorular, birden fazla konuya ait bilgiyi içeren sorular, hata yapılan soru türlerinde ilk sırada bulunuyor. Az kitap okumaktan kaynaklı olarak da sorunun ne dediğini anlayamıyorlar.‘Değildir’, ‘olamaz’ gibi ifadelerin altını çizmedikleri için yanlış okumalar yapabiliyorlar.
Aralarda ne yapmalıMümkün olduğunca biten sınavla ilgili konuşmamalı. Başlayacak sınava konsantre olmalı ve bu doğrultuda dinlenmeye çalışmalı. Fiziken yorulacak etkinliklerden kaçınılmalı.
Basit hatalardan nasıl kaçınılırÖncelikle soruları dikkatli okumak şart. Dikkatli okumadan, doğru yorumlamadan soruları çözmeye başlamak hatayı beraberinde getiriyor. Soruyu okuduktan sonra 1-2 saniye durup işlemi sakin yapmalı. ‘Çabuk olmalıyım, hızlı çözmeliyim’ paniği de hata yapma riski arttırıyor.
Her ders, her konu, her soru kendi içinde dikkat gerektirir. Soruyu küçümsememek gerektiği gibi büyütmemek de gerekir. Dikkat edilmediğinde en basit konunun en basit sorusunda hata yapılabilir.
En iyisi sınav sırasında çözülemeyen soruyu geçmek. Daha sonra bu soruya dönüldüğünde de eski çözümleri mutlaka silmek gerekir.
Sakin olmak, kendine güvenmek, dsoruyu küçümsememek ya da çok büyütmemek, soruyla zıtlaşmamak da çok önemli yöntemler arasında.
Son güne kadar çalışınHer gün deneme sınavı yapmaları gerekiyor. Sonuçlarına göre eksik olduğu konuları tekrar edebilir, çözemediği soruları öğretmenlerine sorabilirler. Ayrıca son güne kadar ders çalışabilir.
Birinciden taktikler: 20 dakikada çözdüm
Alkın Kaz (500 puan): “7’nci sınıftan itibaren sınava çalışmaya başladım. Kendime, hobilerime günde bir saat ayırdım. Müzik aleti çaldım, televizyon izledim. Günde 8 saat uyumaya dikkat ettim. Geri kalan sürede ise ders çalıştım ve test çözdüm. Sınav sırasında 40 dakikayı çok verimli kullandığımı düşünüyorum. 20 dakika soruları çözdüm, 10’ar dakikadan 2 defa da cevaplarımı kontrol ettim. Sınav sürecince bu taktiği uyguladım ve bütün süreyi değerlendirdim. Zamanı iyi kullandım, sınavdan erken çıkmadım. Verilen 30 dakikalık arada ise endişeye kapılmadım, arkadaşlarımın sorular üzerindeki tartışmalarına kulak asmadım. Kendime güvendim ve iyi geçtiğine inandım.”