LGS Sonucları

TEOG Sınavları ile İlgili Uzman Değerlendirmesi



TEOG sınavları tamamlandı. Oğuzkaan Koleji Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, ‘Bilindiği gibi 1. TEOG’da 1.287.847 öğrenciden 4.742’si tüm soruları doğru yanıtlamıştı. 2. Sınavlardan öğrencilerin matematik ve İngilizce ile zorlandığı görülüyor. Her iki sınavda birden tam yapan öğrenci sayısı oldukça düşecektir’ dedi.

Hatice Yılmaz, TEOG Sınavları ile ilgili şu değerlendirmeleri yaptı.

Türkçe:

Öğrencilerimizin her iki sınavda aldığı sonuçları karşılaştırdığınızda 2. Sınavın 1. Sınava göre az da olsa daha kolay olduğunu gördük. Türkçe soruları ağırlıklı olarak anlam bilgisi ünitesinden geliyor. Elbette zorlayıcı sorular var ancak Türkçe testinin eleyiciliği düşük diyebiliriz.

Matematik:

Öğrencilerin matematik sonuçlarını iki sınava göre karlaştırdığımızda çözüm oranının 1. Sınava göre biraz daha düştüğünü görüyoruz. Özellikle olasılık ve çember soruları öğrencileri yanıltmış. Dolayısıyla matematik testi 1. Sınava göre biraz daha eleyici olmuştur. Matematik testi sonuçları yerleştirmeyi etkileyecektir.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi:

Her iki sınavda da öğrencilerin büyük çoğunluğu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından yüksek netlere sahipler. İkinci sınavda sadece dört terim sorusu vardır. Diğer sorular paragraf sorusu özelliği taşıyordu. Öğrencileri yanıltabilecek soru insan ve hayvan sevgisi ile ilgili sorudur.

Fen ve Teknoloji:

Öğrenciler Fen ve Teknoloji sınavından 1. Sınava göre 2. Sınavdan daha başarılı oldular. Sorular kazanımlara uygun ve açık sorulmuş. Beklendiği gibi son konular ağırlıklı. Fen ve teknoloji sorularının iki iç tanesi biraz düşündürücü olsa da genellikle öğrencilerin yapabileceği düzeydedir.

TC. İnkılap Tarihi:

Sorular ağırlıklı olarak ikinci dönem konularından çıktı. 1.TEOG da bilgi soruları varken 2. TEOG da yorum ağırlıklı sorular yer verilmiş. Zorluk derecesi olarak 2. Sınav biraz daha zor olmuş. Yine de genel ortalamaların 1. Sınavdan farklı olacağını düşünmüyorum.

İngilizce:

İlk dönem uygulanan sınava göre daha ağır bir sınavdı. Gramerin cümle anlamı üzerindeki etkisi belirleyiciydi. Özellikle D kitapçığı 11. soru öğrencilerin büyük oranda yanıldığı ve öğretmenlerin doğruluğunu tartıştığı soru oldu. Öğretmenler sorunun kurulumuna ve cevabına itiraz ediyorlar. Dolayısı ile sorunun iptali istenebilir.

Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz ayrıca Veli ve öğrencilere Yerleştirmeye Esas Puanların (YEP) eşit olması durumunda nasıl bir yol izleneceğini hatırlatmakta fayda var diyerek; ‘YEP ‘lerin eşit olması durumunda öncelikle AOSP (Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı)‘na bakılacak. Bunun da eşit olması durumunda sırasıyla 8. , 7. ve 6. Sınıflarda YEP (Yıl Sonu Başarı Puanı) üstünlüğüne bakılacak. Eşitliğin devam etmesi durumunda tercih önceliğine yine de eşitlik bozulmazsa okula devamsızlık yapılan gün sayına bakılacak’ dedi.