LGS Sonucları

TEOG 2017 Mazeret Sınavları Ne Zaman Yapılacak?



TEOG sınavı yapıldı. Sınava girmeyenler için mazeret sınavı yapılacak. TEOG 2017 Mazeret sınav tarihi sonunda açıklandı. Öğrencilerin merak içinde beklediği mazeret sınav tarihi Mayısta olacağı ortaya çıktı. 20-21 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleşecek olan mazeret sınavının sonuçları ise Haziran ayında açıklanması bekleniliyor.

*** MEB,2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı Merkezi Sistem Ortak Sınav Yapılacak Derslerin Çalışma Takvimine Göre Ünite/Öğrenme Alanı/Konu/Kazanımların Dağılım Çizelgelerini yayımladı.Çizelgeye ulaşmak için buraya tıklayınız

TEOG mazeret sınavı tarihi sonunda açıklandı. E-Okul da sınav sonuçları açıklanacak.Okul müdürlükleri mazeret sınavına girecek öğrencilerin bilgilerini en geç Mayıs saat 17.00’ye kadar E-okul sistemine işleyecek. Mazeretleri E-okul sistemine işlenmeyen öğrenciler sınava alınmayacak. Sorumluluk okul müdürlerine ait olacak.

Kısaca TEOG Nedir ?


Bildiğiniz gibi artık SBS sınavı yapılmayacak. Bunun yerine Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş ismi verilen kısa adıyla TEOG, SBS’nin yerini aldı.



Bu yeni sistemin asıl amacı, öğrencinin başarısını anlık bir performansa dayalı olarak değil, geniş bir zaman dilimine yayarak belirlemektir. SBS’ye göre en temel farklılık bu yönde olmuştur.



Buna göre Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) şu şekilde belirlenecek, Merkezi Yazılı Sınavlar (tabii ki kısaltması, MYS) ve Yılsonu Başarı Puanı (YBP) ile birlikte öğrencinin yerleştirme puanıyla ortaya çıkacak. Detayı aşağıda anlatılacak.



SBS kalktı peki sınavlar kalktı mı ? Hayır.



Sınavlara farklı bir formatta devam ediliyor. Şöyle ki, 2013-2014 eğitim yılında, sadece 8. sınıflar 6 temel dersten merkezi bir sınava tabi tutuldu. Bu temel dersler Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, TC İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil. Öğrenciler kendi okulların sınava giriyor ancak öğretmenler çalıştıkları okuldan farklı okullarda sınava giriyorlar.


TEOG sınavı ne zaman ?



1. Dönem sınavlar 23-24 Kasım 2016’da yapılacak, 2. dönem sınavlar ise 26-27 Nisan 2017'de yapılacak.



Bu sene sınavlar Kasım’da yapıldı. Bu sınava giremeyenler Aralık’ta mazeret sınavına girdiler. SBS’de mazeret sınavı yoktu. TEOG’daki farklardan birisi de bu. Mazeret sınavları gerçekleştiği için artık herkes sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağını merak ediyor. MEB’in yaptığı açıklamaya göre sınav sonuçlarını Ocak 2017'de açıklanma ihtimali yüksek.


TEOG sistemi ile ilgili detaylı bilgi



TEOG modelinde, iki yazılısı olan derslerin birinci yazılısı, üç yazılısı olan derslerin ikinci yazılısı merkezi sistemde yapılacak. Sınav soruları, SBS’ye paralel olarak öğrencilerin kazanımlarını dikkate alarak yorumlama, analiz yapma, eleştirel düşünme, sonuçları tahmin etme, problem çözme ve benzeri yeterlilikleri ölçecek nitelikte hazırlanmış.



Sorular 4 şıklı ve yanlış cevaplar doğruları götürmüyor.



Din kültürü ve ahlak bilgisi ile ilgili şöyle bir durum var ; eğer öğrenci Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf ise alternatif sorular soruluyor.



Sınav sorularının orta ve uzun vadede açık uçlu soruları da içerebileceği söyleniyor.




Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) Nasıl Hesaplanacak ?



Biraz önce kısaca YEP’in nasıl hesaplanacağından bahsetmiştik. Şimdi bunu biraz açabiliriz.



Yılsonu Başarı Puanı (YBP)



6, 7 ve 8. sınıflarda, öğrencinin derslerden aldığı yılsonu puanlarının haftalık ders saati ile çarpılarak elde edilen toplam puan toplamının, haftalık ders saati toplamına bölümü ile hesaplanan puandır. Biraz karışık oldu sanırım. Daha basitçe yılsonu notları, o dersin haftalık ders saatiyle çarpılacak ve bu yılsonu puanları, haftalık toplam ders saatine bölünecek ve Yılsonu Başarı Puanı (YBP)elde edilecek.



Puanlama 100 üzerinden yapılacak.



Örnek YBP hesaplama tablosu ;



YBP örnek hesaplama tablosu





YBP puanları 6,7 ve 8. sınıf sonunda hesaplanacak ve doğrudan YEP’e etki edecektir.


YEP Nedir ?



Ortaöğretime Yerleştirmeye Esas Puan manasındadır. YEP, merkezi sınavlarının %70’i ile 6,7 ve8. sınıf YBP puanlarının ortalamasının %30’unun toplanması ile elde edilecek.



Yani TEOG sınav sonuçları, öğrencinin nihai puanında %70 gibi yüksek bir oranda önem teşkil ediyor.



Örnek YEP hesaplama tablosu



YEP örnek hesaplama tablosu




Puan eşitliğinde ne olacak ?



Öğrencilerin yerleştirme esas puanlarının (YEP) eşit olması durumunda



- Tercih önceliği,

- Sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yılsonu başarı puanı yüksekliği,

- Özürsüz devamsız gün sayısının azlığı.

dikkate alınarak yerleştirme yapılacaktır.