LGS Sonucları

TEOG Kayıt ve Yerleştirme Sürecinde Neler Değişti?



“ TEOG kayıt ve yerleştirme sürecinde meydana gelen değişikliğin etkileri nelerdir?” TEOG Tercihinde Aileler Çocuklarını Nasıl Yönlendirmeli ? İşte ayrıntılar...

Geçen yıl TEOG yerleştirme sürecinde yaşanan büyük sorunlar sebebi ile birçok öğrenci mağdur oldu. Aynı sorunların yeniden yaşanmaması için bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı tarafından sisteme düzenlemeler getirildi. MEB tarafından hazırlanan TEOG E-kılavuza göre tercih sayısı 25 ‘e yükseltildi.

Özel okul mu Devlet okulu mu?

Özel okula gidecek öğrencilerin tercih yapmayacağı yeni sistemin velileri kaygılandırdığını belirten profesyonel öğrenci koçu Şebnem Daloğlu: “ Yenilenen tercih sistemi devlet okulu ve özel okul arasında kararsız kalan velileri kaygılandırıyor. Çünkü herhangi bir özel okulda kayıtlı görünen bir öğrenci devlet okulunu tercih edemiyor. Bu nedenle öğrencilerin kayıtlarını Haziran – Temmuz 2017 tarihleri arasında almaları isteniyor. “ diye konuştu.

Velilerin ve öğrencilerin bu radikal kararı vermede zorlandığını belirten Daloğlu ,anne ve babaların tercih sürecinde çocuklarına destekleyici fakat gerçekçi bir tutum ile yaklaşmalarını öneriyor. Çocuklarınızı yeteneklerine uygun ve başarılı olabilecekleri şekilde yönlendirmelerinin doğru olacağını belirten profesyonel öğrenci koçu Daloğlu : “ Çocuğunuza baskı yapmayın ve hayallerine değer verin “diyor.

TEOG Nedir?

TEOG, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sisteminin kısaltmasıdır. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş olarak belirlenen yeni modelde tek Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yerine öğrenciler 8. sınıfın her iki döneminde de 6 dersten birer kez olmak üzere yılda 12 sınava girmektedirler.

Ortak Sınav Nedir?

Ortaokulların 8 inci sınıflarında Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inkılâp tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil dersleri için dönemsel olarak yapılan sınavlardan, iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ikincisi olmak üzere, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce her dönem merkezi sistemle yapılan ortak sınavlardır.

TEOG TERCİH SAYISI 25 OLDU

TEOG sınav sonuçlarına göre tercihte bulunacak öğrencilerin geçtiğimiz yıl tercih sayısı 15 olmuştu. Bu yıl ise tercih sayısı 25 olarak belirlendi. Öğrenci velisi, okulların genel ve özel başvuru şartlarına dikkat ederek, istek sırasına göre farklı il ve ilçelerdeki okullar da dâhil olmak üzere okul türlerine göre aynı veya karışık olarak 25 okul tercihi yapabilecek. Ayrıca tercihler sırasında A ve B grubu olan listeler artık kalktı ve öğrenciler artık okul türüne göre herhangi bir şey yapmaksızın, 25 tercihi de tek listeden yapabilecekler.

ÖZEL OKUL KAYITLARI ERKEN YAPILACAK

Özel okullara kayıt yaptıracaklar, bu işlemleri diğerlerine göre erken yapacaklar ve havuzdan çıkarılacaklar. MEB'in tercih işlemleri sayfasında artık öğrencilerin karşısına, 'Özel okula kayıt yaptırdım, tercih yapmayacağım' ve 'Tercih yapmak istiyorum' butonları çıkacak. Öğrenciler yapacakları tercihe göre bu seçeneklerden birisini seçecekler. Özel okula kayıt yaptıracak öğrenciler böylelikle tercih yapmak zorunda kalmayacak. Ancak tercihler sonucunda yapılacak yerleştirmelerde istediği bir Anadolu lisesinde boş kontenjan olursa ve puanı okulun taban puanına yakın ise isteyen öğrenci nakil döneminde bu devlet okuluna başvurabilecek.

YERLEŞEMEYEN ÖĞRENCİLER NAKİL BEKLEYECEK

TEOG sınav sonuçlarına göre yerleştirilemeyen öğrenciler sistem tarafından otomatik olarak açık liseye kadedilecek. Fakat öğrenciler MEB'in belirleyeceği tarihlerde boş kontenjanlar için nakil başvurusunda bulunabilecekler.

NAKİL BAŞVURUSUNDA 5 TERCİH HAKKI

Nakil işlemlerinde artık tek tercih yerine, 5 tercih yapılabilecek. Öğrenciler yapacakları tercihlere göre Yerleştirme Esas Puanı (YEP) üstünlüğüne göre merkezi olarak bu okullardan birine yerleştirilecek. Kesin kayıtlar ise otomatik olarak yapılacak.

Nakil başvuruları artık haftanın 4 gününde (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe) alınacak. Cuma günleri ise nakil sonuçları açıklanacak.

RUTİN NAKİL ARALIKLARI DEĞİŞTİ

Nakil dönemi okullar açılmadan tamamlanacak. Daha önce haftada bir yapılan rutin nakiller, ayda bir kez yapılacak.


Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP) Nedir?

Her dönem yapılan ortak sınavlarda ağırlıklandırılmış puanların hesaplanmasında; Türkçe, matematik, fen ve teknoloji dersleri için dört, T.C. inkılâp tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ve din kültürü ve ahlâk bilgisi için iki katsayısı o dersin puanı ile çarpılarak her bir dersin ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacaktır. Bu puanlar toplanarak her öğrenci için 700 tam puan üzerinden AOSP hesaplanacaktır.

Ortak Sınav Puanı Nerede Kullanılır?

Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında; öğrencilerin; 6, 7 ve 8 inci sınıf yılsonu başarı puanları ile 8 inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacak, elde edilen toplam ikiye bölünerek merkezî sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan hesaplamasında kullanılacaktır. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacaktır.

Ortaöğretim Yerleştirme Puanını Nasıl Hesaplayabilirim?

Ortaöğretim Yerleştirme Puanı (OYP) Hesaplama aracını kullanarak kolayca OYP hesaplamalarınızı kolayca yapabilirsiniz.

Ortak Sınavlarda Yapılan Yanlışlar Net Sayısına Etki Eder Mi?

Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak, değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecektir.


TEOG 2017 tercih ve yerleştirme kılavuzu indirmek için tıklayınız

TEOG 2017 tercih ve yerleştirme robotu indirmek için tıklayınız

TEOG 2017 Yep puanı öğrenmek için tıklayınız

TEOG 2017 tercih ve yerleştirme işlemleri için tıklayınız