LGS Sonucları

TEOG Sorularını Çözmenin Pratik Yolları



En iyi liselere girmek için yarışan öğrenciler, ikinci dönem merkezi mazeret yazılıları için gün sayıyor. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) mazeret sınavları 20-21 Mayıs 2017'de yapılacak. Hazırlıklarda artık sona gelindi. Ancak sınavın iyi geçmesi için doğru bir sınav stratejisi belirlemek gerekiyor.

TEOG sınavlarının art arda yapılması, öğrencilerin motivasyonunu olumsuz etkileyen en baş faktör.

Dikkat kaybına uğramamak için öğrencilerin her bir oturumu ayrı ayrı düşünmeleri gerekiyor. Zira kolay bir sınavın ardından 30 dakika ara verdikten sonra zor sorulardan oluşan bir sınava girmek motivasyonu düşürebiliyor. Sınav arası molalarda ise mümkün olduğunca biten sınavla ilgili konuşmayıp başlayacak diğer sınava odaklanmak gerekiyor.

SORU BAŞINA 2 DAKİKA

Her bir oturum için 40 dakika süre verildiğini ve her bir sorunun çözümüne 2 dakika düştüğünü söyleyen Körfez Yayınları Rehberlik Koordinatörü Ertuğrul Hendekçi, “Bu yeterli bir süre. Bir diğer dikkat edilmesi gereken durum ise kolay bir oturum, sınavı erken bitirip hemen çıkma isteği ortaya çıkarabiliyor. Ancak yapılması gereken en akıllıca taktik 40 dakikalık süreyi sonuna kadar kullanmak olmalıdır.” diyor.

Merkezi yazılarda her dersin çözümü için ayrı stratejiler gerekiyor. İşte TEOG sorularını çözmenin püf noktaları:

Fen ve teknoloji

-Soru cümlesinde yer alan altı çizili kelimelere dikkat edin.
-Soru metninin ve soru kökünün uzun oluşundan korkmayın, çünkü bu daha fazla ipucu anlamına geliyor.
-Şekilli sorularda ilk önce şeklin bütününe daha sonra şeklin ayrıntılarına dikkat edin.
-Yargılı sorularda yargıların doğru ya da yanlış olduğuna karar verip, seçeneklerde eleme yapmanız işinizi kolaylaştırır.

Türkçe

-Anlam bilgisi ve paragraf sorularında öncelikle sorunun kökünün iyi anlaşılması gerekiyor. Soru kökü iyi anlaşıldıktan sonra paragrafı okumaya geçmek paragrafta aranılan bilgiyi bulmayı kolaylaştırır.
-Cümlenin ögeleriyle ilgili soruları çözerken önceliğiniz, temel ögeler olan yüklem ve özneyi doğru tespit etmek olmalı. Ayrıca tüm ögeleri bulmak için söz öbeklerini asla bölmemek gerekir.

Matematik

-İşlem önceliği tüm matematik soruları için öncelikle dikkat edilmesi gereken bir durum.
-Matematikte problem içeren sorular çözülürken, problemin çözüm aşamasından işlem aşamasına geçmeden önce, problem iyice anlaşılmalı. Bundan sonra ise çözüme geçilmeli.
-Üzerinde işlem yapılmış ve çözülememiş bir soruya daha sonra yeniden dönüldüğünde eski yapılan işlemlerin silinmesi gerekir. Bu durum eski hatada ısrarı ortadan kaldırır.

İngilizce

-Kelimelerin anlamının bilinmesi gereken sorularda; sorunun, paragrafı ya da diyaloglarından çıkarımlar yaparak kelimelerin anlamı bulunabilir. Ayrıca kelimeden önceki veya sonraki cümleler de dikkatle okunmalı.
-Boşluk doldurma sorularında ise boşluk dışında kalan cümleler boşluk için anahtar bilgileri içerir. Ayrıca bu sorularda zaman uyumlarına da dikkat edilmeli.
-Çok uzun paragrafı olan bir soru zor gibi görünebilir ancak bu soruların cevabı çok basit olabilir. Bu nedenle tek tek her sözcüğü ve cümleyi çevirmek yerine parça bütünlüğüne odaklanmak gerekir.

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

-Tarih sorularında yorum yapabilmek için konuların tamamına birbiriyle ilişkili bir şekilde hâkim olmak önemli.
-Soruların bazıları bilginin bilindiğini varsaymakta ve buna bağlı yorum isterken bazıları gerekli bilgiyi açıklama bölümünde verdikten sonra verilenlerden sonuca ulaşmayı gerektirir.
-Bilginin yorumlandığı sorular ve birden fazla konuya ait bilgiyi içeren sorular hata yapılan soru türlerinde ilk sırada yer aldığı için bu sorularda biraz daha dikkatli düşünmek gerekir.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

-Ayet ve hadis meali içeren sorularda, sadece verilen ayet ve hadislerden çıkarım yaparak cevap bulunmalı.
-Soru kökünün ne istediğini bilmek cevabı bulmayı kolaylaştırır.


Ortak Sınavlar 1.Gün Oturumları Ders Adı Başlama Saati Soru Sayısı Süresi

Türkçe 09:00 20 40 Dakika
Matematik 10:10 20 40 Dakika
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 11:20 20 40 Dakika


Ortak Sınavlar 2.Gün Oturumları

Ders Adı Başlama Saati Soru Sayısı Süresi

Fen ve Teknoloji 09:00 20 40 Dakika
T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük 10:10 20 40 Dakika
Yabancı Dil 11:20 20 40 dk.