LGS Sonucları

TEOG 2017 YEP Puanıyla Tercih İşlemleri Nasıl Yapılacak?



TEOG YEP Puanıyla Tercih İşlemleri Nasıl Yapılıyor,Öğrenciler, Yerleştirmeye Esas Puanlarıyla istedikleri okulu tercih edebilecekler mi?

Yerleştirme sonuçları http://www.meb.gov.tr/ ve http://teog2017.meb.gov.tr/ internet adreslerinden öğrencilerin TC kimlik numarası ve okul numarasıyla sorgulanabilecek, ayrıca sonuç belgesi gönderilmeyecek.

Ortaöğretime geçiş sisteminde alınan puanlar ülke genelindeki okullara yerleştirmede kullanılacak, yerleştirme işlemi puan sıralamasına göre yapılacaktır. Bu okullar:

Anadolu Liseleri, Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Polis Kolejleri, Özel Okullar

Özel yetenekle öğrenci alan liselere yerleştirme aynı şekilde devam edecektir.

2017-2018 öğretim yılından itibaren 9. sınıfa kayıt-kabul, 2017 Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzunda yer alacak usul ve esaslar doğrultusunda And. Meslek Programına alan belirlenmeksizin yapılacaktır.


TEOG 2017 Yüzdelik Dilimleri Açıklandı Tıkla Öğren

TEOG 2017 Yerleştirmeye Esas Puan Değerleri Açıklandı Tıkla Öğren

TEOG 2017 Tercih İşlemleri Tıkla Başla


özel okul kayıtları, Haziran - Temmuz 2017 tarihleri arasında tamamlanacak.

Özel okul kaydı yaptıran öğrenciler devlet okullarını tercih hakkını kaybedecek. Temmuz 2017 tarihleri arasında ise, devlet okulları için tercihler alınacak.

Öğrencilere 25 okul tercih etme hakkı verilecek. Yedek yerleştirme yapılmayacak.

Tercih başvurusunda bulunmayan veya hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler otomatik olarak açık öğretim kurumlarına kaydedilecek.


Yerleştirme sonuçlarıysa, Ağustos'ta açıklanacak

MEB'in açıklamasında, yerleştirmeye esas puanların açıklanmasının ardından sürece ilişkin şu bilgiler paylaşıldı:

"Öğrencilerimiz,Temmuz 2017 tarihleri arasında 25 okul tercih yapabilecek ve tercih işlemlerini ortaokul müdürlüklerine onaylatacaklardır. Tercih işlemi, okul müdürlüklerine onaylatıldıktan sonra işlem tamamlanmış olacağından; öğrencilerimizin, tercihlerinde yapmayı düşündükleri değişiklikleri onaylama işleminden önce yapmaları gerekmektedir. Tercih işlemleri tamamlandıktan sonra Ağustos 2017 tarihinde yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar açıklanacaktır.

Yerleştirmeye esas nakil işlemleri ise Ağustos - Eylül 2017'de gerçekleştirilecektir."

Öğrenciler yerleştirme işlemleri için en fazla 25 okul tercihinde bulunabilecektir.

Tercih listesi oluşturulurken okulların tercih kodları, öğrencinin yüzdelik dilimi, okulların kontenjan tablolarında ifade edilen yüzdelik dilimi, yerleştirmeye esas puanı dikkate alınmalıdır ve özellikle okulların kontenjan durumları ve tanıtım bilgileri incelenmelidir. Haziran - Temmuz 2017 tarihleri arasında özel okullara kayıt yaptıran öğrenciler, tercihte bulunamayacaktır. Kayıt işlemini yapan bu öğrencilere tercih ekranı açılmayacaktır. Bu öğrenciler okul değiştirmek isterlerse bu işlem yerleştirmeye esas nakil döneminde, nakil şartlarını taşıyanlar için mümkün olabilecektir. TEOG tercih işlemleri için e­-okul.meb.gov.tr internet adresinden giriş yapıldığında, tercih işlemleri ekranında, «TERCİH YAPMAK İSTİYORUM» ve «ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM » butonları görülecektir. Özel okullara kayıt yaptırmaya karar veren öğrenciler, «ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM » butonunu işaretleyecektir. Bu öğrenciler tercih hakkını kullanmış sayılacak ancak yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabileceklerdir.

TEOG LİSE NAKİLLERİ NASIL YAPILACAK?

TEOG yerleştirmesine esas nakil işlemleri sırasında, tüm öğrenciler yerleştirmeye esas nakil isteğinde bulunabilecek. Yerleştirmeye esas nakil işlemi sonucu okul değiştiren güzel sanatlar ve spor lisesi öğrencileri, bu okuldaki hakkından vazgeçmiş sayılacak. TEOG sonuçlarına göre yerleştirmeye esas nakil başvurusunda, 3 tercih alınabilecek. Her okul için boş kontenjan şartı aranmaksızın tercih yapılabilecek. Yerleştirmeye esas nakillerde, il veya ilçe sınırlaması bulunmayacak. Yerleştirmeye esas nakillere isteyen öğrenciler başvuru yapabilecek. Velinin isteği halinde yerleştirmeye esas nakil için alınacak 3 tercih, üç nakil yerleştirmesi dönemi için geçerli olabilecek. Açık ortaöğretim kurumuna yerleştirilen öğrenciler için Eylül´de, istemeleri halinde il ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarınca il veya ilçe sınırları içerisinde nakil tercih başvuruları alınarak, Eylül´de nakil yerleştirmesi yapılabilecek. Bu işlemin ardından yerleştirme işlemi tamamlanacak ve Eylül´de eğitim öğretime başlanacak.

YERLEŞTİRMEYE ESAS PUANI (YEP) NEDİR?

Yeni sistemde, öğrencilerin sınavla kayıt yaptırılan okullara girebilmeleri için kullanılacak puana Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) denilmektedir. YEP, okul notlarının ağırlıklı ortalaması ve Merkezi Sınav Puanlarının birleştirmesiyle oluşur. Merkezi Sınav Puanı 700’lük sisteme dönüştürülür, 6ncı, 7nci ve 8inci sınıfların Yıl Sonu Başarı Puanları ile toplanarak ikiye bölünür. Kısaca; tüm notları 100 olan bir öğrenci için 300 puan okuldan, merkezi sınavlarda tüm soruları doğru cevaplamışsa 700 puan sınavlardan geliri ve toplam 1000 puan ikiye bölündüğünde Yerleştirmeye Esas Puan (YEP) 500 olarak bulunur. Sonuç olarak, tüm öğrenciler için YEP puanı 500 üzerinden hesaplanacak ve bu puanın %30’u okuldan, %70’İ merkezi sınavlardan gelecektir.

KAYIT SÜRECI

Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl tercih ve yerleştirme süreçlerini 3 ana dönem olarak belirledi.

1) Özel okullara ön kayıt dönemi: Öğrenci kabulünü kendi yönetmeliklerine göre, belirlediği puan türü ya da YEP kullanarak yapan okulları tercih edecekler bu haftayı iyi değerlendirmeli. Öğrenciler bu dönem içinde puanının yettiği birden fazla okula ön kayıt başvurusu yapabilir. Ancak birden fazla okula kayıt hakkı kazandığında sadece bir okula kesin kayıt yaptırabilirler. Bir okula kayıt hakkı kazandığında hedefinde olan diğer okullara da puanı yetiyorsa ön kayıt başvurusu yapma şansı var.

2) Devlet okullarına kayıt dönemi: Merkezi yerleştirmeye dâhil olan okulların YEP’e göre yerleştirmesinin yapıldığı ve Temmuz 2017 tercih dönemi ile başlayan, Ağustos’ta yerleştirme sonuçlarının açıklanması ile son bulan merkezi yerleştirme dönemini kapsıyor. Merkezi yerleştirmeye dâhil olan bazı özel okullar da var. Ancak, tüm devlet okullarının merkezi yerleştirmesi bu dönemde yapılıyor. Velilerin 25 tercih hakkı var. İstenilen sayıda tercih yapılabilir. Sadece tercih yapmış olmak ve listeyi doldurmak için istenmeyen okulların tercih listesine yazılmaması gerekir. Tercih yaparken puan ve yüzdelik dilim ile okulların taban puan ve yüzdelik dilimleri dikkate alınmalı. Öğrenciler, puanlarından 3-5 puan daha yüksek 2-3 okul tercihini de listesine alabilir.

3) Nakil dönemi: Devletten devlete, devletten özele, özelden devlete, özelden özele okul değişikliklerinin yapılabileceği dönemi kapsıyor. Nakil başvuruları yine merkezi olacak ve öğrencilerin üç tercih hakkı bulunuyor. Devlet okullarına nakil başvurusu yaparken tercih edilecek okulların kontenjan boşluğuna bakılmaksızın, boş kontenjanı olmayan okullar da tercih edilebiliyor. Özel okullara geçişlerde ise yine bireysel başvuru yapmak gerekiyor. Bunun için de öncelikle başvurulacak özel okulun boş kontenjanının olması ve açıkladığı taban puana eşit ya da daha büyük puana sahip olmak gerekiyor.