LGS Sonucları

TEOG'ta hangi sorular hatalı?



Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne TEOG’da tarih sorusunun iptali için başvuru yapıldı. Bu yılın en zor sorusu olduğu iddia edilen Tarih testindeki Selanik ile ilgili soru için ikisi de Tarih Öğretmeni olan Başaran Gülöz ve Yusuf Eray Ayar MEB'e başvuruda bulundu.

Milli eğitim Bakanlığınca (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik ikinci dönem merkezi ortak sınavlar tamamlandı. Toplam 1 milyon 167 bin 854 öğrencinin katılımının öngörüldüğü ortak sınavlar, yurt içinde 970 merkezdeki 16 bin 176 okulda ve 92 bin 924 salonda, yurt dışında ise 15 merkezde ve 21 okulda gerçekleştirildi.

TEOG sınavları tamamlandı fakat Selanik sorusuyla ilgili tartışmalar bitmiyor. Bazı uzmanlar sorunun doğru olduğunu söylerken bazıları da sorunun MEB'in içeriklerine göre hatalı olduğunu savunuyor. Tarih öğretmenliği yapan Başaran Gülöz ve Yusuf Eray Ayar Tarih testinde sorulan Selanik ile ilgili sorunun hatalı olduğunu düşünenlerden. Gülöz ve Ayar, MEB'e bir dilekçe yazarak sorunun tekrar incelenmesini ve hatalı olduğunu bildirdi.

İşte öğretmenlerin MEB'e yazdığı dilekçe metni:

"28/04/2016 Perşembe günü TEOG sınavı 2.oturumunda yapılan İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersi sınavı A kitapçığı 1.sorusunun, (Selanik'in sosyal-kültürel özellikleri) özellikle usul ve teknik yönünden oldukça sakıncalı ve hatalı olduğunu, bu sebeple yoğun mağduriyet yaşatacağını düşündüğümüzden aşağıdaki açıklamalar sebebiyle iptalinin gerekli olduğunu arz ederiz.

Atatürk'ün çocukluk dönemini yaşadığı Selanik ile ilgili 1.öncülde “Farklı milletlerin bir arada yaşaması” ile 4.öncülde “Çok uluslu bir yapıya sahip olması” ifadeleri MEB kitabımızda açık bir şekilde “ÇOK KÜLTÜRLÜ “yapıya dayandırılmış olup kitabımızın 16. sayfasında net bir şekilde ifade edilmiştir(MEB –İSTANBUL 2010).Ayrıca Bakanlığımız tarafından geçmiş yıllarda yapılan TEOG sınavlarında aynı sorunun oldukça benzerleri sorulmuş “Selanik'in çok uluslu yapısının kültürel zenginlik ifade ettiği,geçmiş TEOG sınavlarımızca da tasdiklenmiştir.” Dolayısıyla sınava hazırlanırken MEB 'in işaret ettiği kazanımlar çerçevesinde hazırlıklarını yapan, Devlet kitabını çalışmalarına ana kaynak olarak kullanan ve geçmiş yıllarda çıkmış soruları çözerek sınava hazırlanan öğrencilerimizin çok ulusluluğu ve farklı milletlerin bir arada yaşamasını KÜLTÜREL özellikle eşleştirmesi kaçınılmazdır. Bu durumda bahsi geçen sorunun büyük bir mağduriyet yaratacağı açıktır, Bakanlığımızca sorunun tekrar incelenerek muhtemel bir hak ihlaline sebebiyet vermeden sorunun iptaline karar verilmesini saygılarımızla arz ederiz"

Tartışma konusu olan T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük sorusu: