TEOG tercihleri ile ilgili önemli uyarılarda bulunan İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, tek bir yerleştirmenin olacağını söyleyerek puanı yüksek olan öğrencilerin, çok yüksek puanlı okulları tercih etmemelerini istedi.
Bakanlık, yaklaşık 1.5 milyon 8’inci sınıf öğrencisinin girdiği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) puanlarını açıkladı. Lise yerleştirmelerinin ikinci virajı olan tercihler dönemi başladı. Bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı, TEOG sınavında herhangi bir değişikliğe gitmezken, özellikle yerleştirmelerle ilgili önemli kararlar aldı. Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, yerleştirme süreci ile ilgili merak edilenleri, yapılan değişiklikleri ve velilerin dikkat etmesi gereken püf noktaları şöyle açıkladı:
Tek yerleştirme, üç aşamalı nakilGeçen yıl sistemin doğrudan TEOG puanına göre tercih yapmayan öğrenciler adreslerine en yakın meslek ve imam hatip liselerine kaydını gerçekleştirmesinden dolayı karışıklık yaşandı. Bu yıl Bakanlık tarafından yapılan değişiklikler bu sorunu ortadan kaldırdı. Geçen yıl A ve B yerleştirme diye iki türlü yerleştirme sistemi vardı. Şimdi ise tek yerleştirme yapılıyor, sonrasında ise üç aşamalı nakil süreciyle devam edecek. Tercih yapmayan öğrenciler ise sistem tarafından açık öğretim kurumlarına yerleştirilecek.
Teşfiğe başvuru değiştiVeliler öncelikle çocuklarını özel mi yoksa kamu okuluna mı gönderme konusunda net bir tavır içerisinde olmaları gerekir. Özel okul ve yabancı okullara yerleşmiş öğrencilerin devlet okullarını tercih edemez. Bu yüzden velilerin özel mi devlet mi sorusuna net bir cevap verip vermeleri gerekiyor. Ayrıca geçtiğimiz yıl özel okul devlet teşfiğinden yararlanmaları için öğrencilerin önce devlet okuluna yerleşmeleri gerekiyordu. Bu yıl öğrenciler yerleştiği okuldan teşviğe başvuru yapabilecek. Böylece kontenjanlarda oluşabilecek boşlukların da önüne geçtik.
Başarılılar dışarda kalabilirÖğrenciler daha iyi bir okul için şansımı deneyiyim düşüncesiyle puanlarından yüksek okulları tercih etmesinler, gerçekçi olsunlar. Çünkü önceden 2, 3, 4. yerleştirme gibi yerleştirmeler olduğu için yüksek puanlı öğrenciler sürekli daha yükseğini deniyorlardı. Şimdi ise böyle bir şansları olmayacak ancak boş kontenjan olması halinde nakil şansları olacak.
İstanbul’da açıkta kalma yokBu yıl tüm öğrenciler devlet okuluna yerleşecekmiş gibi kontenjanları artırdık. Geçen yıl 34 olan sınıf kontenjanları 40’a çıkarıldı. Hiçbir öğrenci boşta kalmayacak. İstanbul’da 217 bin 3 yüz 16 öğrencinin 8.sınıftan mezun olup ve yerleştirmeye tabi olacak. İstanbul’da bir kontenjan sorunumuz olmayacak. İstanbul’da 320 meslek lisesi, 216 Anadolu Lisesi ve 133 Anadolu İmam Hatip Lisesi var.
Ortaöğretim kurumlarında yeni dönemMilli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, 1 Temmuz 2015 tarihi itibariyle değişti. Yapılan önemli değişikler şöyle:
- Liselerde devamsızlık 45 günden 30 güne indirildi.
- Devamsızlık yapanların durumu velisine bildirilecek.
- Ders seçim süreci, ikinci dönemin ilk haftasında yapılacak ve e-Okul sistemine işlenecek
- Özür belgeleri veli tarafından verilecek.
- Öğrenciler, her dersten en az iki yazılı sınava katılmak zorunda olacaklar.
- Başarı yükseltmek isteyenlere ortak sınav yapılacak.
- Başarı puanı yüksek olanlara öncelik verilecek.
- Nakiller puan üstünlüğüne göre yapılacak.
- Derste ‘izinsiz’ bilişim araçlarını kullananlara kınama cezası verilecek.
- Ceza alanlara rehabilite edici uygulamalara tabi tutulacak.
- Sınıf mevcudu 30’u aşıyorsa bir gözcü öğretmen görevlendirilecek.
- Okul değiştirme cezası alan öğrenciler, ceza aldıkları okula dönemeyecekler.