TEOG ortak sınavlara nasıl hazırlanmalı?
TEOG birinci dönem merkezi ortak sınavları için geri sayım başladı. TEOG öncesi öğrenciler ne yapmalı, nelere dikkat etmeli ve sınava nasıl hazırlanmalı? İşte ayrıntılar...
8. sınıflar için birinci dönem TEOG ortak sınavları bu yıl 23-24 Kasım 2016 tarihlerinde, bu sınava giremeyecek durumda olan ve geçerli mazereti olan öğrenciler için mazeret sınavları ise 10-11 Aralık 2016 tarihinde yapılacak. İşte sınav öncesi öneriler;
Sevgili öğrenciler TEOG yani temel eğitimden ortaöğretime geçiş sınavı yaklaşıyor. İki ayrı dönemde yapılacak sınavların ilki 23-24 Kasım 2016 tarihinde saat 09.00’da gerçekleştirilecek. Milli Eğitim müfredatına göre hazırlanan sınavlarda iki günde altı oturumda sınava gireceksiniz. Test usulünün yanında test dışı açık uçlu soruların da olduğu bir sınav ile karşı karşıyasınız. Okuma ve yazma becerisi de önem kazandı. Tüm bu yeniliklere rağmen geçmişi ya da geleceği düşünmek yerine sınav öncesi neler yapmamız gerektiğine göz atalım.
Planlama yapınÖncelikle sınavı kafanızda genel olarak değerlendirin. Kalan süreyi planlamaya çalışın. Bu planlama hem sınav kaygınızın artmasını engellemiş olacak hem de zamanınızı daha verimli biçimde geçirmenizi sağlayacaktır. Planınızın bir bölümünde konu eksiklerinizi tamamlamak ve test çözümü için zaman ayırırken diğer bölümünde ise dinlenme ve eğlenmeye de zaman ayırmaya çalışın.
Konu eksiklerinizi tamamlayınKonu eksiklerinizi tamamlamak öğrencilerin genellikle erteledikleri bir sorumluluktur. Oysa konu eksikleriniz devam ederken test çözmek hem verimsizdir hem de yanlışların çok çıkması nedeniyle motivasyonunuzu düşürebilir.
Kalan süre için gerçekçi olunÖrneğin elinizdeki tüm kaynakları bitirmek isteyebilirsiniz. Ancak kalan zamanda bu tüm soruları bitirecek vaktiniz olmayabilir. Zamanınızı eksik olduğunuz konularda sorular çözme yönünde planlayabilirsiniz. Elinizdeki çözmek istediğiniz soruları belirleyin ve sınava kadar bu soruları hangi günlerde bitireceğinizi belirleyin.
Deneme sınavlarının sonuçlarını abartmayınBu sonuçlar sizin eksik olduğunuz konuları tespit edebilmek için yapılmaktadır. Morali bozmak ve ‘ bu gidişle bir şey yapamam ’demek yerine ‘eksik olduğum konuları tespit ediyorum’ düşüncesiyle sınav sonuçlarını değerlendirin. Konu eksiklerini belirlediğinizde bunu telafi edecek zamanınızın olduğunu unutmayın. Eksiklerinizi deneme sınavlarında fark etmek TEOG’da fark etmekten daha iyidir.
Hangi lisede öğrenim göreceğinizi sonra düşünürsünüz
Hangi lisede öğrenim görmek istediğiniz konusunu sınav sonrasına erteleyin. Kalan süreyi daha çok sınav öncesi yapacaklarınız için değerlendirin. Sınav sonrasında karar vermek için yeterince zamanınız olacak.
Mümkün olduğunca deneme sınavlarını kaçırmayın
Bu sınavlar sadece soru çözmenize değil, sınav ortamına fizyolojik ve psikolojik olarak da hazırlanmanıza yardımcı olur. Çünkü sınav anında uzun süre tuvalete gidemeyecek, aynı sırada oturacak ve yemek yiyemeyeceksiniz. Bu alışkanlıklar sınav ortamında kazanılır.
Evde test çözerken mutlaka zaman tutmaya özen gösterin
Çünkü Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan sınavlarda soruyu çözmenizden ziyade soruyu belirli bir zamanda çözmeniz önem kazanmaktadır. Evde test çözerken süre tutmanız size bu alışkanlığı kazandıracaktır.
Psikolojik dayanıklılık çalışın
Sınav esnasında öğrenciler pek çok sorunla baş etmek zorunda kalırlar. Bu sorunlarla baş etmek için hazırlıklı olunmalıdır. Örneğin üst üste birkaç soru yapamadığınızda neler hissedersiniz? Neler düşünürsünüz? Bu durum sizi nasıl etkiler ve nasıl baş edersiniz? Bu durumun örneklerini girdiğiniz deneme sınavlarında bulmaya çalışın. Sınavda psikolojik dayanıklılığınızı geliştirmeniz sınav performansınızı çok yakından etkileyecektir.
İkinci sınavları unutmayın
Kasım ayında ilkine gireceğiniz sınavların ikincisi 26-27 Nisan 2017'de yapılacak. Bu nedenle bu ay gireceğiniz sınavlarda istediğiniz başarıyı gösterememiş olsanız bile ikinci sınavlara daha iyi hazırlık yapabilirsiniz.