Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına devam eden 8. ve 12. sınıf öğrencilerine kendi kazanım durumlarını değerlendirmek maksadıyla elektronik olarak (e-sınav) gerçekleşecek sınavları 740 bin öğrencinin yapacağını belirterek, "Her ay bu tarama sınavlarını da yapacağız. 8. sınıflar için 4 sınav, 12. sınıflar için de 5 sınav yapacağız" dedi.
Destekleme ve Yetiştirme Kurslarına devam eden 8. ve 12. sınıf öğrencilerine kendi kazanım durumlarını değerlendirmek maksadıyla elektronik olarak (e-sınav) değerlendirme sınavı yapıldı. Türkiye'de bir ilk olma niteliğindeki e-sınav uygulamasının tanıtım toplantısı Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt'un katılımıyla Keçiören Yunus Emre İmam Hatip Ortaokulu'nda gerçekleşti.
8. sınıftaki öğrencilere Türkçe sınavı uygulandığını ve Fen Bilgisi sınavı da uygulanacağını belirten Muhterem Kurt, "740 bin öğrenci bugün 4 gün, 5 gün boyunca bu sisteme girerek bu sınavları yapacaklar. Şu an öğrencilerimiz online olarak ilk soruları gördüler. Burası gerçek bir sınav. Gerçek bir kursta öğrencilerimiz okuldan sora sınava girmek için öğretmenleriyle birlikte sınava girecekler. Şu an hepsine aynı şekilde veriyoruz. Aynı dizilimle ama bunları biz istersek karıştırabiliriz de, yani yan yana oturan iki arkadaşı birbirine aynı olmalarına rağmen aynı soruları, aynı seçenekleri görmeyebilirler. Şu anda 740 bin kişi bu sınava aynı anda girer ve aynı anda yapabilecek kapasitemiz var. Bu ne demektir; ileriye dönük olarak belki de e-sınav merkezleri kurarak, şu an zaten ehliyet sınavlarını e-sınav olarak Ankara'da, Eskişehir'de yapıyoruz. Bu sene sonuna kadar da 110 UZEM'i de hayata geçirerek bu sınavlarla başlayacağız. Burası aslında bir sınav merkezi. Burada istediğiniz ehliyet sınavını, elektronik sınavları merkezden koordineli bir şekilde yapabilirsiniz" ifadelerini kullandı.
"10 GÜN SONRA GERİ DÖNÜM SAĞLAYACAĞIZ"Etkileşimli tahtadan Türkçe sınavının uygulamasını basın mensuplarına tanıtan Kurt, öğrencilerin sisteme girerek ister kurstan ister evinden soruları cevaplayacaklarını ifade etti. Kurt, "740 bin öğrencinin girdiği bir tarama sınavını asla bir yerde bulamazlar. 10 gün sonra geri dönüm sağlayacağız. Türkiye'de neredesiniz, yüzdelik olarak sizlere kazanım temelli olarak dönüş yapıyoruz hem de sıralamalarınızı. İlinizde, okulunuzda ve Türkiye genelinde yüzdelik olarak hangi dilimdesiniz kendinizi sınama imkanı bulacaksınız" diye konuştu.
"40 BİN SORULUK 2 BİN 500 KAZANIM TESTİ HAZIRLADIK. SINAVLARA KADAR BUNLARI BİZ PEYDERPEY YAYINLAYACAĞIZ"Sınavın tamamlanmasının ardından doğru ve yanlışlar ile kazanımların gösterildiğini anlatan Kurt, şunları kaydetti:"Kazanım olarak benim yapamadığım konularla ilgili olarak EBA'ya döneceğiz eba.gov.tr ye girerek o konuyu tekrar dinleyeceğiz. Testleri tekrar yapacağız. Bizim ölçme değerlendirme sınav hizmetleri genel müdürlüğümüzden haftalık olarak yayınladığımız kazanım testlerini mutlaka yapacağız. 40 bin soruluk 2 bin 500 kazanım testi hazırladık. Sınavlara kadar bunları biz peyderpey yayınlayacağız. Her ay bu tarama sınavlarını da yapacağız. 8.sınıflar için 4 sınav, 12.sınıflar için de 5 sınav yapacağız."
"BU SINAV TÜRKİYE'DE HATTA DÜNYADA BİR İLK"Kurt, Ölçme Değerlendirme Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünün sayfasından link verilen kurslar sayfasını girerek, burada bütün öğrencilerin tarama testlerinin yayımlandığını belirterek, örnek testlerden gösterdi. Kurt, "Bunlar renkli olarak 206 öğretmen tarafından 37 akademisyen tarafından 3 ay içerisinde hazırlandı. Biz ayrıca tarama testleri de yayınlıyoruz. Kurslara kayıt olan öğrencilerimizi e-sınava alacağız. Bu sınav Türkiye'de bir ilk hatta dünyada bir ilk olduğunu söylemek mümkün. elektronik ortamda, dokunmatik ekranda merkezi bir sınav gerçekleştirdik. Kurslar okullarımızdaki ekstra takviye ihtiyacını karşılayacaktır. Dershanelerin kapanmasıyla boşluk olduğunu iddia edenler bu söylemlerinde yanılacaktır. İleriye dönük olarak da bir merkezi sınavın burada pilot uygulamasını yapmış olduk. 15 sınıf var burada kurs gören. 15 sınıfın her biri sınav merkezi. Şu an itibariyle Türkiye genelinde 455 bin sınıfta etkileşimli tahtamız var. 768 bin yere tahta taktık" ifadelerini kullandı.
"HEM TEOG'A HAZIRLANMIŞ OLUYORUM HEM DE FARKLI SORU ÇEŞİTLERİNİ GÖRMÜŞ OLUYORUM"E-sınava giren 8.sınıf öğrencisi Selin Akbaş, şunları söyledi:
"Burada teknolojik olarak soruları çözmemiz ,bazı derslerden konu anlatımlı olarak bize soruların cevaplarını anlatmaları, ayrıca doğrularımızı ve yanlışlarımızı öğrenmemiz gerçekten güzel bir sistem. Sorular gayet iyi. Geçen TEOG sorularıyla benzer ve aynı nitelikte sorular aslında. Böylece hem TEOG'a hazırlanmış oluyorum hem de farklı soru çeşitlerini görmüş oluyorum. Benim 20 sorudan 18 doğru 2 yanlışım vardı. 90 aldım. Matematik dersinden bütün soruların konu anlatımlarını veriyorlar. Böylece yanlış yaptığımız soruların cevaplarını bir öğretmen dinliyormuş gibi kolayca anlayabiliyoruz."
8.sınıf öğrencisi Hazal Döner, "Türkçe sınavını olduk. Biraz zor gibiydi ama yapabildim güzeldi gayet . TEOG sorularına benziyordu. 85 aldım. Sistemi çok beğendim. Yanlışlarımdan sonra kazanımları gösteriliyor. Böylece nerede yanlış yaptığımı, hangi konuları çalışmam gerektiğini daha iyi anlıyorum" diye konuştu.
2015-2016 öğretim yılı Destekleme ve Yetiştirme Kursları 22 bin 272 kurs merkezinde başladı. 4 milyon 307 bin 549 öğrenci ve kursiyer bu kurslardan yararlanmak üzere başvuruda bulundu.