TEOG sınavına sayılı günler kaldı. Bu sürede zihninizi çok yormayın. Hafif sporlar yapın. Heyecanınızı yenmek için yazılı bir sınava girdiğinizi düşünün.
1 milyonu aşkın öğrencinin iyi bir liseye girmek için ter dökeceği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı'na (TEOG) sadece 2 gün kaldı. Bu süre içinde artık önemli olan sınav öncesini ve sınav anını doğru yöneterek akademik anlamda öğrendiklerinizi sınava doğru şekilde aktarmak olacak. Akademik başarınız ne kadar yüksek olursa olsun aşırı kaygı nedeniyle oluşabilecek hatalar sınav performansınızı olumsuz etkileyebilir. Uzmanlar TEOG'un korkulacak bir sınav olmadığını belirterek sınav öncesi ve sınav sırasında dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı. İşte TEOG'da başarı için sınav öncesi, sınav akşamı ve sınav sırasında dikkat etmeniz gereken 10 altın kural:
1 DERS ÇALIŞMAYI BIRAKIN:Sınava girdiğinizde zihninizin dinlenmiş, kendini yenilemiş bir halde olması sınavdaki performansınızı artıracak ve sınavda yaşayacağınız kaygı düzeyini azaltacaktır. Bundan dolayı sınavdan önceki günü dinlenerek geçirmeniz çok önemlidir. Ayrıca sınavdan önceki gün, sınav akşamı veya sınav sabahı aklınıza takılan bir konu vs olduğunda kitaplarınıza göz atabilirsiniz; ancak zihninizi yoracak kadar uzun sürmemesi çok önemlidir.
2 HAFİF SPORLAR YAPIN:Açık havada yürüyüşler yapın, bisiklete binin. Ancak futbol gibi ağır sporlardan kaçının. sakatlanma riskiniz olabilir.
3 UYKU DÜZENİNİ AYARLAYIN:Sınavdan bir hafta öncesinden itibaren uyku saatlerinizi sınava gireceğiniz saate göre ayarlamalısınız.
4 YİYECEKLERE DİKKAT:Bu süre içinde bol bol taze meyce ve sebze tüketin. Daha önce denemediğiniz yiyecekleri yemeyin. Sınav sabahı yapacağınız kahvaltı her gün yaptığınız kahvaltı gibi olmalıdır. Farklı yiyecekleri denemekten kaçınmalısınız.
5 AKŞAMDAN HAZIRLANIN:Sınavda yanınızda götüreceğiniz belgeler ve kalem, silgi gibi kırtasiye malzemelerini de yedekleriyle hazırlayın.
6 SINAV HAKKINDA KONUŞMAYIN:Sınavla ilgili konularda çok fazla konuşmamaya özen gösterin. Sevdiklerinizle birlikte keyifli zaman geçirin.
7 HABER DİNLEMEYİN:Yorgunluk yaratacak faaliyetlerden ve moralinizi bozacak haberlerden kaçının. Keyifli müzikler dinleyin.
8 SORUYU SONUNA KADAR OKUYUN:Sınavlarda yapılan yanlışların önemli bir bölümü soruları tam olarak anlayamamaktan kaynaklanır. Bunun önemli nedenlerinden biri soruları sonuna kadar okumamaktır. Özelikle değildir, olmamalıdır, olamaz gibi ifadelere dikkat edilmelidir.
9 ACELE ETMEYİN:Sakin olun. Zamanınız tüm sorular için yeterli olacaktır. Soruları dikkatli okuyun ve cevapları dikkatli işaretleyin.
10 BİR SORUYU SINAVA TERCİH ETMEYİN:Sınavda çözemeyeceğiniz zorlukta sorular da olabilir, konu ya da soru tipi size çok aşina gelse bile. Sorularla inatlaşmayın. 1-2 kez okuduktan sonra hala çözemediyseniz soruyu atlayın. Zamanınız kalırsa daha sonra sakin bir kafayla döndüğünüzde soruyu çözme ihtimaliniz daha yüksek olacaktır.