LGS Sonucları

TEOG soruları ve cevapları ne zaman açıklanacak?



23-24 Kasım 2016 tarihli TEOG sınav heyecanı başladı. MEB'in düzenlediği ve 8. sınıf öğrencilerinin girdiği merkezi ortak sınavlarının (TEOG 2017) ilk oturumu başladı. Peki TEOG soru ve cevapları ne zaman açıklanacak?

Milyonlarca 8. sınıf öğrencisinin ter döktüğü TEOG sınavları heyecanı başladı. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavında 200 bin civarı da öğretmen görev alacak.23-24 Kasım 2016 tarihlerinde yapılan TEOG soru ve cevapları ne zaman açıklanacak? herkes bu sorunun cevabını merak etmeye başladı. TEOG'a dair herşey teogsonuclari.com'da...

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, 8. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen merkezi ortak sınavların birinci oturumu başladı.

Ortak sınavlar, yurt içinde 970 merkez, 16 bin 237 okul, 91 bin 349 salonda, yurt dışında ise 7 ülke, 14 merkez, 22 okulda gerçekleştiriliyor. Sınavlarda 200 bin öğretmen görev yapıyor.

Sınav öncesinde özel gereksinimlerini belgelendiren ve bilgileri süresinde modüle işlenen bir öğrenci hastanede, 152 öğrenci evde, 9 bin 317 öğrenci tek kişilik sınıfta sınava alınacak.

Yurt içi ve yurt dışındaki merkezlerde her iki gün yapılacak oturumlar saat 09.00, 10.10 ve 11.20'de başlayacak. Teneffüs araları, 20 dakika olacak. Sınav uygulaması tüm merkezlerde eş zamanlı gerçekleştirilecek.

Öğrenciler, bugünkü birinci oturumda, Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden sınava girecek. Yarınki ikinci oturumda ise Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınav yapılacak.

Her ders için dört seçenekli çoktan seçmeli testlerden oluşan 20 soruluk A, B, C, D kitapçık türleri kullanılacak ve her bir ders yazılısının süresi 40 dakika olacak. Öğrenciler, olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında belirlenen sınıflarda sınava alınacak.

Öğrenciler, bilgisayar özelliği bulunan her türlü cihazlar ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz veya radyo gibi iletişim araçları ile sınava giremeyecek. Bunları bulundurduğu tespit edilen öğrencinin sınavı, sınav kurallarının ihlali gerekçesiyle sınav salonundaki görevlilerce hazırlanan tutanakla geçersiz sayılacak.

TEOG SORU VE CEVAPLARI AÇIKLANIYOR MU?

TEOG sorularının sınavlardan sonra açıklanması tahmin ediliyor. TEOG cevaplarının ise soruların açıklanmasından sonra duyurulması bekleniyor.

TEOG SORU VE CEVAPLARI SORGULAMASI İÇİN TIKLAYIN

TEOG'da özel gereksinimini belgeleyenler ve mazeretliler

Ortak sınavlara 172 görme engelli ve 400 az gören ile bin 125 işitme, 5 bin 690 zihinsel ve bin 141 ortopedik engellinin yanı sıra 215 süreğen hastalığı bulunan öğrenci katılacak.

Bunların dışında herhangi bir nedenden mazereti oluşan öğrencilerle ilgili tedbirler valiliklerce alınacak, durumlar tutanakla tespit edilip bakanlığa bildirilecek. Az gören öğrenciler ve görme engelli öğrenciler için hazırlanan sorular, içerik ve biçim açısından düzenlendi.

Ermeni öğrenciler de TEOG sınavında din kültürü sorularını yanıtlayacak

Ortak sınavlara hazırlık aşamalarında, Türkiye'nin çeşitli okullarından 83 öğretmen davet edilerek 4 bin 500 soru hazırlandı. Sorular, Soru Oluşturma ve Geliştirme Dairesinde çalışan, branşlarında her biri soru yazma alanında uzmanlaşmış 25 öğretmen, 22 ölçme değerlendirme ve alan uzmanı akademisyen tarafından redakte edildi.

Bu yıl ilk kez Ermeni okullarında eğitim gören 218 öğrenciye, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığınca onaylanan müfredat ve kazanımlar kapsamında kendi din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden sınav yapılacak. 42 öğrenci de Musevilere yönelik ayrı bir müfredat içinde din kültürü ve ahlak bilgisi sorularından sınava girecek. 572 öğrenci ise din kültürü ve ahlak bilgisi testinden muaf tutulacak.

Öğrencilerin TEOG sınavına girerken oldukça heyecanlı halleri kameralara böyle yansıdı.

TEOG nedeniyle okullarda ders yapılmayacak

Ortak sınavların yapıldığı günlerde, sınavların gerçekleştiği okullarda ders yapılmayacak. Ancak ortak sınavlarda görevli olmayan o okulun öğretmenleri de sınavların yapıldığı gün saat 09.00'da kendi okullarında hazır bulunacak.

TEOG'da belirlenen kurallara göre, salon görevlisi öğretmenler sınav salonlarında gazete, kitap okumayacak, öğrencilerin dikkatini dağıtacak şekilde ve gerekmedikçe konuşmayacak. Sınav süresince topuklu ayakkabı giyilmeyecek ve cep telefonu gibi cihazlarla sınav salonuna gelinmeyecek.

MEB tarafından 1. dönem TEOG kapsamındaki mazeret sınavları ise 10-11 Aralık 2016'da gerçekleştirilecek. Sınav sonuçlarının ise 2017 Ocak ayında açıklanması bekleniyor.

TEOG’da yeni kurallara dikkat

Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sınavlarında cevap kağıdının okunmasını engelleyecek gereksiz karalamalar yapmak sınavı geçersiz sayacak.

TEOG sınavları için geri sayım başladı. 1 milyon 174 bin 427 ortaokul 8’inci sınıf öğrencisi Kasım’da uygulanacak sınavlarda ter dökecek. Sınavlarda dikkat edilmesi gereken konulardan biri de sınav kuralları. Çünkü cevap kağıdına yapılan küçük bir karalama bile sınavın geçersiz sayılmasına neden olabilir.

BUNLARA DİKKAT

İşte Bakanlığın e-kılavuzuna göre bu yıl dikkat edilmesi gerekenler:

- Sınavlar öğrencilerin eğitim gördükleri okullarda Türkiye saatiyle 09.00, 10.10 ve 11.20’de başlayacak ve aynı anda yapılacaktır. Ortak sınavların yapıldığı günlerde sınavların yapıldığı okullarda ders yapılmayacaktır.

- Ortak sınavlar, birinci günde üç ders yazılısı tek oturum, ikinci günde üç ders yazılısı tek oturum olmak üzere iki oturum halinde uygulanacaktır.

- Örnek işaretleme yapılmaması sebebiyle optik okuyucu tarafından okunamayan işaretlemelerde o soruya verilen cevap doğru olarak kabul edilmeyecektir. Cevap kağıdı üzerinde, optik okuyucu tarafından okunmayı engelleyecek işaretleme ve karalamalar bulunursa sınav geçersiz sayılacak.

- Sınavlarda her oturum ayrı ayrı yapılacak üç ders yazılısını içerecek, her bir ders yazılısı için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak ve her bir ders yazılısının süresi 40 dakika olacaktır.

- Öğrenciler, bilgisayar özelliği bulunan her türlü cihazlar ve saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saatler ile sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz veya radyo gibi iletişim araçları ile sınava alınmayacaklardır. Bunları bulundurduğu tespit edilen öğrencinin sınavı, sınav kurallarının ihlali gerekçesiyle sınav salonundaki görevlilerce hazırlanan tutanakla geçersiz sayılacaktır.

- Öğrenciler, sınıf öğrenci yoklama listesinde belirtilen sınıf ve sıra numarasında oturacaktır. Gerektiğinde öğrencinin yerini değiştirme yetkisi sınıflarda salon görevlisi öğretmenlere ait olacaktır.

- Her bir ders yazılısı başladıktan sonra ilk 15 dakika içerisinde gelenler sınava alınacak fakat bu öğrencilere ek süre verilmeyecek. Bir oturum başladıktan sonra ilk 20 dakika süresince öğrenciler sınıflarından çıkamayacak. Sınavın tamamlanmasına 5 dakika kala da sınıftan çıkmak yasak olacak."

Kitapçık türlerini, cevap kâğıdına işaretlemeyi kesinlikle unutmamak gerekiyor. A, B, C, D olmak üzere dört kitapçık türü kullanılıyor.

Mazeret sınavlarının 10-11 Aralık 2016 tarihlerinde yapılacak. Sınav sonuçlarının ocak ayında açıklanması bekleniyor.

Öğrenciler, Kasım Çarşamba günü yapılacak birinci oturumda, Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, Kasım Perşembe günkü ikinci oturumda ise fen ve teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinden sınava girecek.

24 SAAT NÖBET TUTULACAK

Baskı sürecinde kapalı dönem çalışmasına katılan 60 personel, sağlık kontrollerinden geçirildikten sonra Ekim - Kasım’da kapalı devre çalışmasına alındı. Ortak sınavın iş ve işlemlerinin yürütüldüğü Gölbaşı Ballıkpınar Kampüsü’nde, Gölbaşı İlçe Jandarma Komutanlığı ile yapılan protokolle güvenlik tedbirleri artırıldı. Bu kapsamda, sınav evrakının basım aşaması olan kapalı devre süresince 24 saat esaslı silahlı nöbetçi uygulamasına geçildi.

Sınav evrakının sevkıyatında kullanılan kamyonların kapıları ve sınav merkezlerindeki sınav kutuları muhafaza odalarının güvenliği, özel kilit sistemi ve emniyet ile jandarma güçlerinin 24 saat esasına dayalı nöbet tutmasıyla sağlanacak.

Sınav evrakının sınav merkezine güvenli dönüşü için de gerekli tedbirler alınacak. Tüm araçlar gidiş ve dönüşlerinde GPS ile sürekli takip edilecek. Bu yıl, her yazılı dersin sınavında kullanılacak öğrenci yoklama listesi, salon oturma düzeni planı ve tutanak tek evrak olarak düzenlendi. Öğretmen sınava girmeyen öğrencinin durumunu, adının karşısına kodlayarak belirtecek.

TEOG sınavı öncesinde adaylara altın öneriler

Uzman Psikolojik Danışman Ece Tözeniş, TEOG sınavına giren öğrencilere şu önerilerde bulunuyor;

- Sınav öncesi son günleri rahat geçirin.
- Bedensel ve zihinsel yorucu aktivitelerden sınav öncesinde uzak durun.
- Sınav gecesi erken uyuyun, dinlenmiş, zinde olmaya dikkat edin.
- Çok fazla sınavla ilgili konuşmayın. Hiç konuşmamak da zararlı. Dengeyi iyi kurun.
- Sınavda yanınızda bulundurmanız gereken belgeleri akşamdan hazırlayın. Yanınızda olması gerekenler nüfus cüzdanı, yumuşak uçlu kurşunkalem, leke bırakmayan silgi.
- Sınav sabahı her zamanki kahvaltı alışkanlıklarınız dışına çıkmadan kahvaltınızı tamamlayın.
- Sınava giderken rahat kıyafetler tercih edin.
- Sınav anında heyecan ve kaygınız artarsa kısa bir süre kalemi bırakarak derin bir nefes alın.
- Sınav anında 15-20 saniyelik esler verin. Bu kısa aralar zaman kaybı değil dikkat toplama olarak görün.
- Zamanınız tüm soruları yanıtlamak için yeterli olacağından sakin olun ve soruları dikkatli okuyarak, cevapları işaretleyin.
- Turlama yöntemini kullanın. Yapamadığınız sorular üzerinde fazla durmayın. Geçin zaman kalırsa tekrar dönün.
- Bu sınavın bir son değil bir başlangıç olduğunu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın.

TEOG Nedir?

TEOG, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sisteminin kısaltmasıdır. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş olarak belirlenen yeni modelde tek Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yerine öğrenciler 8. sınıfın her iki döneminde de 6 dersten birer kez olmak üzere yılda 12 sınava girmektedirler.