LGS Sonucları

TEOG sınavında en fazla hangi dersler zorluyor?



TEOG'da Türkçe, matematik ve dinden oluşan ilk 3 sınav bitti. Türkçe ve matematik, geçen seneye göre zordu. Türkçe'de öğrencinin dikkati ölçüldü, bol işlemli matematikte ise iyi hazırlanmamış öğrencinin şansı yoktu.

Sonuçları liselere yerleştirmelerde kullanılacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nin (TEOG) bu dönem yapılacak ilk 6 sınavından 3'ü dün gerçekleştirildi. Öğrenciler dün Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden sınava girdi. Yaklaşık 200 bin öğretmenin görev yaptığı sınavlara 1 milyon 174 bin 427 öğrenci katıldı. Her dersten öğrencilere 20'şer soru soruldu.
Öğrenciler sosyal medyada soruların zorluğundan yakınırken, bugün yapılacak fen sınavında "daha zor" soruların çıkabileceğinden korktuklarını dile getirdi ve matematik sınavında "hedef tahtalı" soruya atıfta bulunarak "Hedef tahtasına konulduk" yorumunu yaptı.

Uzmanlar ise sınav sorularının geçen yıla göre daha zor olduğunu, Türkçe'de sayısal verilerin rakamla değil, yazıyla yazılmasının öğrencilerin hata yapmasına neden olduğunu söyledi.


Bu yıl ilk kez Ermeni okullarında eğitim gören 218 öğrenci din sınavına girdi. 42 Musevi öğrenci din sorularını yanıtlarken, 572 öğrenci ise muaf oldu. Yarın ise fen ve teknoloji, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil derslerinin sınavları yapılacak.

‘BOL PROBLEMLİ VE İŞLEMLİ BİR SINAV'

Bahçeşehir Okulları, Bilfen Okulları, Final Eğitim Kurumları, Uğur Okulları, Sevinç Eğitim kurumları uzmanları, sınavı değerlendirdi.

TÜRKÇE: Geçen seneye göre daha zordu. Olumsuz köklü soru sayısı geçen yıl 3 iken bu yıl 9 oldu. Kavrama becerisinden çok dikkatleri ölçüldü. Bu sınav ayırt edici olacak. Bazı paragraf sorularında cevaba ulaşabilmek; metindeki ifadelerden hareket etmeyi, çıkarım yapabilmeyi ve eleme yöntemi kullanmayı gerektirdi. Örneğin çayır ve okyanuslarla ilgili ortak yön sorusundaki 1. metinde karşılaştırma ifadesi bulunmamakta ancak sayısal veri olarak rakamla değil yazıyla belirtilen "çeyreğinden fazla" ve "üçte ikisinden fazla" ifadeleri öğrencilerin çeldirici olan "D" seçeneğini işaretlemelerine yol açtı.