TEOG dershanelere ve özel derslere olan ihtiyacı giderdi mi?
Sınav ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hidayet Tok, "Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sistemi (TEOG) dershanelere ve özel derslere olan ihtiyacı gidermemiş, aksine ihtiyacı daha da arttırmıştır.
Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sınavı (TEOG) geçtiğimiz günlerde gerçekleşti.Sınav ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hidayet Tok, "Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sistemi (TEOG) dershanelere ve özel derslere olan ihtiyacı gidermemiş, aksine ihtiyacı daha da arttırmıştır. Sınavların çokluğu ve yıl içine yayılması özel ders, dershane, okul hazırlık kurslarına ihtiyacı tetiklemektedir. Sınav sayısının artmasıyla sınav kaygısı artmıştır" dedi. Yeni sınav sisteminde dershanelerin önemine değinen Tok, "Kalabalık sınıflar, altyapı eksikliği, öğretmen açığı, nitelikli öğretmen eğitimi gibi sorunlar nedeniyle bugüne kadar okullarda öğrencilerimize verilen eğitimler yeterli olmadığından, hem ulusal hem de uluslararası sınavlarda istenilen başarı elde edilmemiştir. Bu nedenle, aileler, çocuklarının daha iyi bir ortaöğretim okulunda okumaları ve yapılan sınavlarda başarılı olabilmeleri için ve okulun veremediği eğitimi telafi eden kurum ve aracılara haklı olarak başvurmaktadır" diye konuştu. Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş Sistemi ile öğrencilerin dershanelere ihtiyaç duymayacakları varsayımlarının asılsız olduğunu söyleyen Tok, "Ne var ki bu yeni sistem dershanelere gitme ihtiyacını tamamen ortadan kaldırmamıştır. Getirilen yeni sistemin okulun önemini önceki dönemlere göre daha iyi bir seviyeye çıkarma potansiyeli taşıyacağı, öğretmenlerin de daha aktif hale getirileceği ve onların toplumsal itibarını daha da artıracağı varsayımlar ve iyi niyetler yetkililer tarafında ileri sürülmüştü. Ancak uygulamada yeni sistemin çok daha farklı ve komplike problemleri beraberinde getirdiği görülmektedir" ifadelerini kullandı.
OBJEKTİFLİĞİ ÖN PLANA ÇIKARACAK TEDBİRLER ALINMALIYeni sınav sisteminin belli başlı sorunları da beraberinde getirdiğini belirten Tok, objektifliği ön plana çıkaracak tedbirler alınmasını gerektiğini ifade etti. Tok, "Eğitim müfredatın ülke genelinde aynı zamanda bitirilmesinin zorlukları öğretmenlerde strese yol açması, öğrencilerin sınavı kaçırması durumunda raporları varsa sınava alınabileceği gerçeği rapor alımlarını artırdığı, yabancı dil sınavının olması avantajlı özel okullar nedeniyle rekabette haksızlığa yol açtığı ve yıl sonu başarı puanının yüzde 30 etkili olması okullarda hormonlu notları artırdığı veli ve öğretmenler tarafından dile getirilmektedir" dedi. Eğitim sorununa çözüm önerilerinde bulunan Doç. Dr. Hidayet Tok, "Bazı branşlarda, özellikle kırsal bölgelere gidildikçe ciddi öğretmen eksikliği bulunmaktadır. İller ve bölgeler arasındaki eğitim ve personel farkının kapatılması gerekiyor. TEOG sisteminde 6 dersten alınacak notların ortalamasına göre değerlendirme yapılacağına göre, bu sistem, notların objektif olarak verileceği konusunda ve veliler arasında hormonlaştırılmış notların verileceği kaygısı yok edilmelidir. Objektifliği ön plana çıkaracak tedbirler alınmalıdır. Öğretmenin motivasyonunu artıracak, yeterli maaş, öğretilebilecek ders yükü, kariyer basamaklarının oluşumu gibi etmenler mutlaka tekrar gözden geçirilmelidir" şeklinde konuştu.