LGS Sonucları

TEOG'a sayılı günler kala tempo artmalı



TEOG süreci öğrencileri olduğu kadar velileri de içine alan, yoğun tempo nedeniyle birçok evde çatışmaları körükleyen bir süreç. Sınav tarihi yaklaştıkça akıllardaki sorularda, kaygı ile birlikte artıyor.

Kasım'da yapılan TEOG sınavına 1 milyon 174 bin 427 öğrenci katıldı. TEOG ikinci dönem ortak sınavları Nisan'da, mazeret sınavları ise Mayıs'ta yapılacak. Peki, veliler ve öğrenciler TEOG'a sayılı günler kala neler yapmalı?

MEF Okulları Psikolojik Danışmanı Özlem Sendan, TEOG'a hazırlanan öğrenci ve ailelerine şu önerilerde bulunuyor.

Çalışma alanı daralmalı

Şu ana kadar sınava çok çalışmayan, bundan sonra çalışmaya gayret gösteren öğrencinin çalışma alanını daraltması gerekiyor. Çalışma alanı daraltılırken derslerin yanı sıra konu sınırlaması da yapılması puan artışında etkili olacak. Konu sınırlandırması yapılırken de deneme sınavı sonuç karnelerindeki analizlerden, kazanım yüzdelerinden ve öğretmen görüşlerinden yararlanılabilir.

Konular bittiyse, genel tarama testi

Konularınız bittiyse, sınav haftasına kadar, genel tarama testleriyle eksik kalan noktaları ortaya çıkarıp, bu eksikleri giderecek konu tekrarları yapmalı.

Sınav yaklaşıkta tempo artmalı

Öğrencinin ders çalışacağı süre ve çözeceği test sayısının bir standardı yok. Sınav yaklaştıkça öğrenciler, içinde bulundukları tempoyu kademeli olarak artırmalı. Ancak çalışma süresi ve soru sayısı belirlenirken öğrencinin var olan çalışma alışkanlıkları göz önünde bulundurulmalı, gerçekçi ve etkin bir planlama yapılmalı. Bu konuda okul rehber öğretmeni ve ders öğretmenlerinden destek almak sağlıklı bir yönlendirme için önemli Konuları bitiren ya da bitirmek üzere olan bir öğrenci, ev ortamında haftada 4-5 deneme sınavı çözebilir.

Yatarak soru çözmeyin

Gerçek sınavda en çok zorluk çekenler, yatarak, ya da rastgele pozisyonlarda ders çalışıp soru çözenler. Bu nedenle ev ortamında çözülecek deneme sınavları masa başında, ara verilmeden ve süre tutularak gerçek sınav şartlarında uygulanmalı. Deneme sınavı sonrası yanlış ve boşların analizi ve eksik konulara yönelik yapılacak çalışmalar ders öğretmenleriyle birlikte planlanmalı.

Deneme sınav sonuçlarını iyi değerlendirin

Sınav süresi yaklaştıkça nokta atışı yapmak önem kazanıyor. Bunun için deneme sınav sonuç kartında derslerin konu analizi iyi değerlendirilmeli. Yanlış ve boşların bilgi eksikliği, işlem ya da okuma hatası veya süreyi yetiştirememekten mi kaynaklandığı tespit edilmeli. Bilgi eksiği olan noktalarda sadece test çözmek değil, ders öğretmenlerinden destek almak da gerekiyor.

Soruda istenen şeyin altını çizin

Öğrenciler sınav sonuçlarını değerlendirirken yanlışlarının açıklamasını dikkatsizlik olarak yorumlama eğiliminde. Bu değerlendirmenin gerçekçi olup olmadığı çok iyi analiz edilmeli. Yaşanan sıkıntı, okuma hatası ise altını çizerek okumak her zaman çözüm olmayabilir. Soruda istenen şeyin altını çizmek, seçici dikkati devreye sokacağı için daha etkili bir yol. Bu yöntem evde test çözerken de uygulanmalı. Yaşanan sıkıntı işlem hatası ise test çözme hızı gözden geçirilmesli

Ailelere bunlara dikkat

-Verilen mesajlara dikkat edilmeli. Bazen iyi niyetle ve karşıdakini rahatlatmak adına verilen mesajların gerginliği arttırdığı biliniyor. Bu mesajların verilme sıklığı çok önemli. Çünkü çocuk, "Bana bu kadar destek oluyorlar, ben de karşılığını vermeliyim, onları utandırmamalıyım" diye düşünebiliyor. Bu da kaygı düzeyini arttırıyor.

-Evde sürekli sınav konuşmaktan kaçınılmalı

-Sonuca değil sürece odaklanmalı. Gösterilen çabanın önemli olduğu vurgulanmalı.

-Öğretmenlerin geri bildirimlerine güvenilmeli, okulla işbirliğininin önemli olduğu unutulmamalı.

-Sınav hazırlığı konusunda yapılan ödemeler ve benzeri harcamalar, çocuğa karşı baskı aracı olarak kullanılmamalı.

-Tatil ile ilgili planlarda sınav odaklı olunmamalı.

-Tercih döneminden önce, tercih listesine yazılacak okullar hakkında bilgi edinilmeli, okullar bizzat ziyaret edilerek görülmeli.