LGS Sonucları

TEOG sonrası okula bağlılığı artırmanın formülü



Uzmanlar, ikinci TEOG sınavı Nisan'ın son haftasında yapıldığından 8. sınıfların bu tarihten sonra okulu kırdıklarına dikkat çekiyor.

TEOG sınavları üç yıldır uygulanıyor. Mevcut sistemde 2.TEOG sınavlarının yapıldığı tarihten sonra öğrencilerin okula adapte olamaması eğitimciler tarafından en büyük sıkıntı olarak görülüyor. Bu zamana kadar sistemin her yönüyle değerlendirilip aksaklıklarını gidermesi için yeterince veriye ulaşılmış olması gerektiğini vurgulayan Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, , sınav sonrası okula bağlılığı artırmanın formülünü de açıkladı.

8. Sınıf öğrencileri bu sene 26-27 Nisan 2017 tarihlerinde gerçekleştirilen TEOG 2. dönem sınavlarında hedeflerine ulaşmak için büyük çaba harcadı, şimdi öğrencileri sınav sonuçlarının açıklanması heyecanı sardı. Uzmanlar, TEOG sınavlarının ardından öğrencilerin okula adapte olamamasının eğitimciler tarafından en büyük sıkıntı olarak gözlemlendiğine dikkat çekiyor. Peki bu sorun nasıl çözülür? Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, konuya yönelik bir açıklamada bulundu “2.TEOG Sınavları, ikinci yazılı değil de üçüncü yazılı yerine geçecek şekilde yapılırsa öğrencilerin okuldan kopmalarında sorun yaşanmaz” dedi.

Eğitim Uzmanı Yılmaz, açıklamalarına şöyle devam etti:

“TEOG SINAVLARI BİTTİ, ÖĞRENCİLER OKULU KIRDI”

Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, “küçük düzeltmelerle bu sorunların üstesinden gelinebilir. Örneğin 1. TEOG sınavının etkisi %30'a indirilse öğrencilerin öğrenme ve başarı motivasyonları düşmeyecek, aile baskısı biraz daha azalacaktır. Birinci TEOG sınavı sorularının zorluk derecesi aynı kalsa da 2. TEOG sınavı sorularının her branşta kolay ve normal soruların yanı sıra en az 2-3 seçici soru sormak öğrencileri neredeyse tam yapma kaygısı yaşamalarını engelleyecektir. Bu haliyle TEOG sınavları bilenle bilmeyeni ayırmaktan uzaktır.

2. TEOG sınavları, ikinci yazılı değil de üçüncü yazılı yerine geçecek şekilde yapılırsa öğrenciler öğretim yılı sonuna kadar okula bağlılıklarını sürdürürler. Böylelikle hem müfredat programlarındaki tüm konuları öğrenmiş olurlar hem de okul dışında kalma istekleri önlenir” dedi.

Eğitim Uzmanı Yılmaz liselere geçişte kullanılan Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sistemi uygulamasının olumlu olumsuz yönlerini de sıraladı.

Uygulamanın olumlu yönleri:

Öğrencilerin kendi okullarında tanıdıkları ortamda sınava girmeleri, sınavların parçalı olması ve öğrencilere süre sorunu yaşatmaması, soruların hangi konulardan ve hangi kazanımlardan geleceğinin bilinmesi ve birinci sınavda yeterince başarılı olmayan öğrenciler için ikinci sınavda telafi şansının olması hatta mazaret sınavlarının yapılması sistemin ilk etapta sayılabilecek olumlu yönleri.

Uygulamanın olumsuz yönleri:

Sınav sorularının seçmeden çok ölçmeye yönelik (nispeten kolay) olması nedeniyle birinci sınavda 7-8 hata yapan bir öğrencinin ikinci sınavda tam yapacak olsa bile istediği okula girme şansını yitireceğini bilmesine bağlı motivasyon kırılmasına neden olması.

Birinci sınavın sonunda umudunu kaybeden öğrencinin öğrenme motivasyonunun bozulması, ikinci sınavda daha başarılı olması için öğrenci üzerinde aile baskısının gereğinden fazla artması, ikinci TEOG sınavı Nisan ayının son haftasında yapıldığından 8. sınıflar için bu tarihten sonra fiilen okulun bitmesi sayılabilir. Sınav tarihinden eğitim öğretim yılı sonuna bir buçuk ay gibi bir süre olmasına rağmen öğrenciler 2. TEOG sınavı sonrasında yılsonu gelmiş gibi davranıyor. Okula devam etmek istemiyorlar ve okula gelseler de derse konsantrasyon sorunu yaşıyorlar. Kalan sürede öğrenilmesi gereken konuları da neredeyse yok sayıyorlar.

Yılmaz, “bugüne kadar pek çok liseye geçiş sistemi uygulaması gördük. Üç yıldır uygulanmakta olan bu sistem yukarıda bahsettiğimiz birkaç aksaklık dışında en doğru sistemdir. Umarız bu aksaklıklar da giderilir. Bunun sonucunda öğrenciler de veliler de mutlu olurlar” dedi.