TEOG matematik testinde öğrencilere soruları çözmek için acele etmemelerini öneren uzmanlar, önce soruyu iyi okuyup anlamak gerektiğini söylüyor. İngilizce'de ise bazı hedef kelimeler var, bunları yakalayabilen adayların soruları doğru cevaplama ihtimali artıyor.
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) birinci dönem ortak sınavlarına iki gün kaldı. 23-24 Kasım'da düzenlenecek sınav için öğrencilerin heyecanı da arttı. TEOG yazı dizisinin bugünkü bölümünde matematik ve İngilizce dersine yönelik ipuçları yer alıyor. Uzmanların verdiği bilgiye göre, adaylar sınavda matematikteki üç konudan 20 soruyla karşılaşacak. Bu 20 sorunun 4-5'inin çarpanlar ve katlar, 6-7'sinin üslü sayılar, 8 veya 9'unun da kareköklü ifadelerden olması bekleniyor.
Sınav sırasında öğrencilere, soruları çok iyi okuyup anladıktan sonra acele etmeden çözmeye başlamaları ve en önemlisi kendilerine moral olacak sorulara öncelik vermeleri öneriliyor.
İngilizce'de ise geçen yıl olduğu gibi ilk üç üniteden soru gelmesi bekleniyor. Uzmanlara göre bu sınavda, "Hedef kelimeleri bilen öğrenci soruları cevaplandıracak". Bunun yanı sıra İngilizce kelime bilgisi iyi durumda olan öğrenciler de soruları rahatlıkla çözebilecek. Yemek yapma aşamalarının iyi öğrenilmesi gerekiyor. Bu noktada mutfak araç gereçleri ile bazı sebze isimleri kelime bilgisi olarak sorulabileceğinden, ders kitaplarındaki örneklerin tekrar gözden geçirilmesi yararlı olur.
Eğitimciler matematik ve İngilizce sınavında soruları doğru çözebilmek için adaylara önemli taktikler verdi.
MATEMATİKARALARINDA ASAL SAYILARA DİKKAT!Çarpanlar ve katlar: Bu soruları yapmak için bir pozitif sayının çarpanlarına, asal çarpanlarına; iki doğal sayının EBOB ve EKOK değerleri ile ilgili problemlere, iki doğal sayının aralarında asallığına hakim olunmalı.
KUVVET BULMA ÖNEMLİÜslü ifadeler: Bu konuda tam sayıların tam sayı kuvvetini bulmak, üslü ifadelerle ilgili temel kuralları uygulayabilmek; çok büyük ve çok küçük sayıları 10'un tam sayı kuvveti cinsinden yazabilmek gerekiyor.
RASYONEL Mİ İRRASYONEL Mİ?Karekök: Tam kare doğal sayıların neler olduğu bilinmeli; tam kare doğal sayıların, tam kare olmayan doğal sayıların karekökleri bulunabilmeli. Bunlar arasında çarpma-bölme işlemi yapılabilmeli. Ayrıca bir sayının rasyonel mi, irrasyonel mi olduğunu da belirleyebilmek gerekiyor.
İNGİLİZCEKABUL VE RED CÜMLELERİ ZORLUYORFrIendshIp: 'Would like' sorusuna cevap verilmesi ve şimdiki zamanının (Present Continuous Tense), gelecek zaman planları için de kullanılabileceğine dikkat edilmeli. Bu konudan da soru gelmesi bekleniyor. 'Kabul ya da red' cümlelerinde karşılık verirken hangi durumlarda hangi kalıpların kullanılacağı öğrencilerin zorlandığı ama bilirse yapabileceği konular.
FARKLI SPORLAR HEDEF KELİMELER ARASINDATeen lIfe: Bu ünitede hedef alınan yapı Simple Present Tense ve bu zamanla kullanılan sıklık zarfları ile bunu sorma biçimleridir. Gençlerin yaşam biçimleri konusundan yola çıkılarak farklı sporlar, hedef kelimeler arasında yerini alıyor.
RESİM VE KELİME EŞLEŞTİRME YAPILMALICookIng: 'Imperatives (emir cümleleri)' yapısına değinilen bu ünitede yemek tarifi yönergeleri verilerek öğrencilerin emir cümlelerini doğru kullanması istenebilir. Geçen yıllarda "Kek nasıl pişirilir?" sorusu çıktı. Bu yıl da kitaplardaki örneklerin incelenmesi, mutfak araç ve gereçlerinin isimlerinin öğrenilmesi ve yemek yapma aşamalarının ezberlenmesi iyi olur. Resim ve kelime eşleştirme çalışmaları yapılmalı. Bazı sebzelerin isimleri de kelime bilgisi olarak sorularda yer alabilir.
EN ÇOK YAPILAN HATALAREBOB- EKOK problemlerinde, EBOB veya EKOK alma sonunda çıkan sayının işaretlenmesi en çok yapılan hata. Genelde bir basamak işlem daha istenir. 30 kg ile 50 kg'ın EBOB'u alınacaksa çıkan sayı 10 paket değil 10 kg'dır. Öğrenciyi yanıltmak için her ikisi de seçeneklere konulur.
Üslü sayıları bölmede yapılan en büyük hata üsleri kafadan çıkarmaktır. En iyisi yazmak, çünkü kafadan yapılan işlemde artı ve eksi kuralına dikkat edilmez.
İngilizce'de verilen parçadaki doğru seçeneği işretlerken hızlı okumadan kaynaklanan dikkat hataları oluyor. Çünkü İngilizce'de öğrenciyi çok zorlayacak bilgiye dayalı kelimeler yerine, müfredatta öğrenilen kelimelerle ilgili dikkat hatasına sebep olacak şekilde soru hazırlanıyor.
Friendship konusunda dikkat hatası yapılmamalı. Cümlenin hepsi okunmalı. Bazı cümleler 'okey, yes, that's great, sure' gibi ifadelerle başlasa bile olumsuz bir ifadeye çevrilebilir. 'I would like to' ile başlayan bir ifade olumlu bir anlama gelmeyebilir, 'but' yani 'fakat' dedikten sonra cümle bir anda olumsuza çevrilebilir.
90 BİN SORULUK HAVUZMilli Eğitim Bakanlığı Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Bayram Çetin'in verdiği bilgiye göre, TEOG sınavları için sorular Türkiye'nin çeşitli ortaokullarından öğretmenler davet edilerek oluşturuldu. Ardından Soru Oluşturma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı'nda çalışan ve branşlarında her biri soru yazma alanında uzmanlaşmış 28 öğretmen tarafından, ön ve üst incelemeden geçtikten sonra havuza alındı. Genel müdürlük bünyesinde oluşturulan alan bazlı bilim kurullarında görevli alan ve ölçme değerlendirme uzmanı akademisyenlerce incelendi. Sınavda çıkacak sorular, üç yılda yazılan 90 bin soruluk havuzdan seçildi. Bu yılki sınavlarda herhangi bir değişiklik olmadığını belirten Bayram Çetin, "Birinci ve ikinci dönem ortak sınavlarında herhangi bir değişiklik yok. Sorular, öğrencilerin derslerde gördüğü konuları takip etmeleri durumunda rahatlıkla cevaplayabilecekleri formda hazırlandı. Öğrencilerimiz bir sürprizle karşılaşmayacak. Herkese başarılar diliyorum. Heyecan yapmadan, okullarında rutin bir sınava girer gibi girsinler" dedi.
KAYGI YANLIŞA NEDEN OLURProf. Dr. Halil Ekşi (Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı Başkanı): Her ne kadar söylemesi kolay olsa da kaygı veren düşünceleri sınav esnasında zihninizden uzak tutmaya çalışın. Aşırı kaygı sınavda başarılı olabileceğiniz noktaları kaçırmanıza, doğru çözebileceğiniz sorularda hatalar yapmanıza veya bu nedenle yanlış sonuçlara ulaşmanıza yol açabilir. Çok stresli olduğunuz anda 1-2 dakikalık nefesinize odaklanma molası verin. Bu kanınızdaki adrenalin seviyesinin ve kaygınızın azalmasını sağlar. Unutmayın ki sınav sırasında yapabileceğiniz en verimli şey, bazı sorular sizi korkutsa da devam etmektir.
STRESİMİ TEST ÇÖZEREK ATTIMGeçen yıl TEOG'a Mardin Artuklu'dan katılan İdil Sedef Kan, 3 çocuklu ailenin en büyüğü. Zorlu koşullara rağmen sadece dersleriyle ilgilenerek birinci dönem sınavında 4, ikinci dönem 1 yanlış yapan Kan, Mardin Fen Lisesi'ne yerleşti. Kan, TEOG sürecini anlattı: "Dershaneye gitmedim. Etüt ve ek ders almadım. Okulun hafta sonu kursuna katıldım. Sıkı çalıştım. İlk haftalarda 200 soru çözerken giderek günde 450'lere çıkardım. Öğretmenlerim psikolojik destek verdi. Ailemde herkes benimle ilgilendi. Çok stres yapıyordum. Soru çözerek stres attım. Mardin Fen Lisesi'ne yerleştim. Öğrendiğimde ilk işim çığlık atmak oldu. İstanbul'daki en iyi üniversitelerden birinde tıp okumak istiyorum. Sınava girecek arkadaşlara tavsiyem heyecanlanmasınlar. Heyecanlarını gidereceğine inandıkları şeyleri yapmaktan çekinmesinler. En önemlisi kendilerine güvensinler."
SINAV KURALLARI: GİRMEYEN MAZERETE KALACAKTEOG'a katılamayanların durumu, MEB Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 23'üncü maddesine göre değerlendirilip okul müdürlüğü tarafından karar verilecek. Aynı gün il/ilçe milli eğitim müdürlüklerine bildirilecek.
Öğrencilerin TEOG ortak sınavlarına katılmama nedeninin, veliler tarafından okul yönetimine yazılı olarak bildirilmesi gerekiyor. Bunun, sınavın tamamlandığı tarihten itibaren en geç 5 (beş) iş günü içinde yapılması şart. Bu işlemi yapan öğrenciler mazeret sınavına katılabilecek.
Mazeret sınavına katılması uygun görülen öğrencilerin bilgileri, okul müdürlüklerince e-Okul Sistemi'ne sınavlar tamamlandıktan sonra 5 (beş) iş günü içerisinde işlenecek. Mazereti okul müdürlüğünce uygun görülen öğrenciler için 17-18 Aralık'ta mazeret sınavları uygulanacak.
Geçerli mazereti olmadan sınavların bir oturumuna veya tamamına katılmayan öğrencilerin, o derse ait sınav puanı 0 (sıfır) olarak değerlendirilecek, e-Okul Sistemi'nde ortak sınav sonuç hanesinde 'G' olarak gösterilecek ve ortalamaya dahil edilecek.