LGS Sonucları

TEOG'da son hafta neler yapılmalı?



Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) ortak sınavlarının ikincisi için geri sayım başladı. 26-27 Nisan’da düzenlenecek sınavlarda yapılması ve yapılmaması gerekenleri bilmekte fayda var. Sınava giremeyenler mazeret sınavına alınıyor. İşte uzmanlardan TEOG tüyoları.

Bir milyondan fazla 8’inci sınıf öğrencisinin girdiği Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında yapılan sınavların ikinci dönemi, 26-27 Nisan’da düzenlenecek. Adaylar, ilk günkü oturumda Türkçe, matematik ile din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden 20’şer soruyu 120 dakikada yanıtlayacak. İkinci gün ise, fen bilimleri, inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil sınavları yapılacak. Yıl boyunca çalıştınız ancak son hafta da yapabilecekleriniz var. Uzmanlar, sınava girecek adaylara emeklerinin boşa gitmemesi için sınav günü ve anında dikkatli olmalarını söyleyerek, stres ve kaygıya kapılmamaları konusunda uyarıyor. Eğitimci Hatice Yılmaz, “Sınava bir hafta kaldı, takıldığınız soruları çözmeden geçmeyin” derken, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) sitesindeki soruları incelemeyi de ihmal etmemenizi söylüyor. Yılmaz, son hafta yapılacakları şöyle sıralıyor:

- Talim ve Terbiye Kurulu’nun sayfasından sınava gireceğiniz her dersle ilgili sorumlu olduğunuz ünite, konu ve kazanımlar çizelgesini bilgisayarınıza kaydedin ve belgeleri inceleyin.

- İşlediğiniz her konuyla ilgili MEB’in odsgm. meb.gov.tr/kurslar/ internet sitesinde yayınlanan örnek soruları çözün.

- Öğrenmek için çalışmayı alışkanlık haline getirin.


- Öğrendiğiniz konularla ilgili soru çözmenin veya sınav olmanın amacı eksik bilgilerinizi bulup gidermek. Sınavlarda çok başarılı olmak istiyorsanız, yanlış yaptığınız her sorunun doğrusunu öğrenmek için çaba harcayın. İlgili konuyu tekrar edip uğraştığınız halde çözemediklerinizi öğretmenlerinize sorun.

- Doğru çözümünü öğrendiğiniz her yanlışın benzeri beş soru daha çözerek bilginizi pekiştirin.

- Tekrar yaparken öğrenci çalışma kitaplarındaki edinimler ve kazanımlar sorularının çözümlerini düşünün, takıldıklarınızı çözmeden geçmeyin.

- Resim altı bilgilerinin dahi soru olarak karşınıza gelebileceğinin farkında olun.

ZAMAN VAR, İKİ DEFA OKUYUN

Soruyu doğru çözmenin ön koşulu doğru okuyup iyi anladığınızdan emin olmak. Sınav süreleri yeterince uzun olduğundan çözüme başlamadan her soruyu iki defa dikkatle, verilenle istenenin altını çizerek okuyun. Yanlışlar doğruları götürmediğinden size en mantıklı gelen seçeneği işaretleyin. Optik formda kodlama yapmanız gereken alan dışına herhangi bir işaret koymayın, yazı yazmayın ve kirletmeyin. Kodlamayı örnek işaretlemeye göre yapın.

MAZERET MAYIS AYINDA

TEOG ikinci dönem oturumlarına giremeyen öğrenciler, 20-21 Mayıs’taki mazeret sınavlarına katılabilecek. Ancak bunun için öğrenci geçerli mazeretini belgelemeli. Bu olmadan TEOG’a girmeyenlerin, o derse ait sınav puanı sıfır olarak değerlendirilecek. e-Okul Sistemi’nde ortak sınav sonuç hanesinde (G) olarak gösterilecek ve ortalamaya dâhil edilecek. Veli, öğrencisinin sınava katılamama sebebini, sınavın tamamlandığı tarihten itibaren en geç beş iş günü içinde okul yönetimine yazılı bildirecek. Mazerete katılması uygun görülenlerin bilgisi, okul müdürlüğünce e-Okul’a sınavlar tamamlandıktan sonra beş iş gününde işlenecek. Sonuçlar haziranda açıklanacak.

ALMAYI UNUTMAYIN

Adayların yanında nüfus cüzdanı ve en az iki adet yumuşak uçlu kurşun kalem, leke bırakmayan silgi ve kalemtıraş olması gerekiyor.

VELİLER DİKKAT!

Öğrenciler kadar velilerin de dikkat etmesi gereken noktalar var. Eğitimciler, adaylara yaklaşım konusunda özen gerektiğini söyleyerek, “Biz insanlar, annemiz-babamız da olsa bize yapılan haksız eleştiriyi, aşağılamayı, onurumuzu kıran sözleri ve duygusal şiddeti unutmuyoruz. Hatta bu sözlerin çocuk ruhumuzda yarattığı acının bedelini ve bize yapılanları kendi çocuklarımıza yaparak ödetiyoruz. Kızgınlık ve öfke anında çocuklarınıza söylediğiniz sözlere dikkat ederseniz, bunların aslında sizküçüklüğünüzde söylenenler olduğunu hayretle göreceksiniz” diyor. Yılmaz, ailelere şu önerilerde bulunuyor:

- İnciten eleştiri her zaman en yakınımızdan gelir. Çocuğunuza yaptığınız eleştiri size yapılsaydı ne hissederdiniz, diye düşünmeden onu eleştirmeyin.

- Çocuğunuzun sınırlarını bilinçsizce zorlamayın.

- Sınavlarda başarılı olmazsa yaşayacaklarını ceza olarak göstermeyin.

- Aşağılama; uzaklık ve direniş yaratır. Saygı; sevgi ve yakınlık uyandırır, işbirliğine davet eder. Sevgi mesajı verdiğinizden emin olun.

- Onunla herhangi bir konuda konuşmak, onun duygu ve düşüncelerini öğrenmek istediğinizde, kendiniz o yaştayken başınızdan geçen bir olayı anlatarak konuşmayı siz başlatın.

- Ona karşı herhangi bir konuda yanlış yaptığınızı fark ettiğinizde özür dileme büyüklüğünü gösterin.

- Kendi yaptığınız hataları ve hatalarınızın sonuçlarını çocuğunuzla konuşmaktan korkmayın.

- Birbirinize bağlılığın amaç, sınavların araç olduğunu unutmayın.