Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 23-24 Kasım 2016'da 8'inci sınıf öğrencilerine uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) ortak sınavlarına katılamayanlara yönelik düzenlenen mazeret sınavları 17-18 Aralık 2016'da yapılacak.
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre, kasımda sınava girmeyen ve mazeret başvurusu yapamayanlar için veli beyanı esas alınarak, katılma hakkı verilecek.
ŞU AN İPTAL YOKTürkiye genelinde veliler, 10 Aralık 2016 akşamına kadar okul müdürlüklerine başvurarak çocuklarının mazeret sınavına katılmasını sağlayabilecek. Geciken ya da mazeretini belirtmeyen öğrencilerin başvuruları da kabul edilecek. Sorunlu bölgelerde valilikler gerek duyarsa güvenlik nedeniyle sınavların iptal edilmesi yönünde karar vererek, bakanlığa bildirecek. Ancak şu an için sınavların iptali söz konusu değil.
TEOG sınavları ne zaman?MEB'in yayınladığı TEOG 2016-2017 kılavuza göre, birinci dönem ortak sınavlar 23-24 Kasım 2016'da mazeret sınavları 17-18 Aralık 2016'da, ikinci dönem ortak sınavları ise 26-27 Nisan 2017'de, mazeret sınavları da 20-21 Mayıs 2017'de gerçekleştirilecek.
TEOG sınav saatleri ve oturumlarıÖğrenciler TEOG birinci gün oturumda, Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, ikinci gün oturumunda fen ve teknoloji, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil dersleri yazılılarına girecek. Ortak sınavlar, saat 09.00, 10.10, 11.20'de başlayacak ve aynı anda yapılacak. Öğrencilere her yazılıda 20 soru için 40 dakika cevaplama süresi verilecek. Değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek. Ortak sınavlarda A, B, C ve D kitapçığı olmak üzere dört çeşit kitapçık verilecek.
TEOG sınavında dikkat edilmesi gereken noktalarÖğrenciler, TEOG sınavlarında cevaplarını siyah kurşun kalemle, soru kitapçığında yer alan açıklamalarda ve cevap kağıdında belirtilen örnekte olduğu gibi, yuvarlağın dışına taşırmadan cevap kağıdında ilgili seçeneği bularak işaretleyecek. Birden fazla cevap seçeneğinin işaretlenmesi halinde bu soruya verilen cevap, optik okuyucu tarafından yanlış cevap olarak değerlendirilecek. Örnek işaretleme yapılmaması sebebiyle optik okuyucu tarafından okunamayan işaretlemelerde o soruya verilen cevap doğru olarak kabul edilmeyecek.
TEOG puanları nasıl hesaplanacak?Her dönem yapılan ortak TEOG sınavlarında ağırlıklandırılmış puanların hesaplanmasında; Türkçe, matematik, fen ve teknoloji dersleri için 4; T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi için iki katsayısı o dersin puanı ile çarpılarak her bir dersin Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı (AOSP) hesaplanacak. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacak. TEOG'da Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında; öğrencilerin; 6, 7 ve 8’inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8’inci sınıf AOSP’ı toplanacak, elde edilen toplam puan ikiye bölünerek merkezi sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan hesaplamasında kullanılacak. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılacak.
İptal edilen TEOG sorusu tüm öğrenciler için doğru olacakTEOG sınavlarında soru iptali olması durumunda ilgili soru o ders sınavına katılan bütün öğrenciler için doğru kabul edilerek değerlendirilecek.
Geçerli mazereti olmadan TEOG ortak sınav veya sınavlara katılmayan öğrencilerin, o derse ait sınav puanı 0 (sıfır) olarak değerlendirilecek, e-Okul Sisteminde ortak sınav sonuç hanesinde (G) olarak gösterilecek ve ortalamaya dahil edilecek. Veli, öğrencisinin ortak sınava katılamama sebebini, en geç sınavın tamamlandığı tarihten itibaren 5 iş günü içinde okul yönetimine yazılı olarak bildirecek. Sınavlarda öğretmenler, kendi okulları dışında farklı bir okulda görevlendirilecek olup, ihtiyaç duyulması halinde Bakanlıkça gerekli tedbirler alınacak.
Parasız yatılılık ve bursluluk hakkından yararlanmak isteyen 8’inci sınıf öğrencileri ayrıca Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavına girmeyecek. girmeyecek, PYBS kılavuzuna göre başvuru yapmak şartıyla, PYBS yerleştirme puanı AOSP olarak değerlendirilecek.